De Chinese ex-werknemer van Apple, Xiaolang Zhang werd afgelopen weekend op de luchthaven van San José gearresteerd door de FBI. Volgens hen beschikte Zhang over geheime plannen van Apple voor een zelfrijdende auto.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

Het gaat niet goed tussen de VS en China. De Amerikaanse president heeft een handelsoorlog ontketend met de Aziatische oorlog, en spaart ook de technologiesector niet. Recent kreeg ook het Chinese bedrijf ZTE een monsterboete van 400 miljoen dollar opgelegd vanwege het ongeoorloofd handel drijven met Iran en Noord-Korea. Ook het laatste incident in de rij; het oppakken van de hardware-ingenieur Zhang, zou wel eens voor een nieuw incident tussen de twee grootmachten kunnen zorgen.  

 

Geen privilege  

 

Zhang was hardware-ingenieur en was onderdeel van het projectteam dat zich bezighield met de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Volgens de FBI zorgde dat ervoor dat Zhang daardoor toegang had tot vertrouwelijke en interne databases. Overigens beschikken nog 3.000 andere werknemers bij Apple over datzelfde privilege, aldus De Morgen 

 

Zhang werkt sinds kort voor de Chinese start-up XMotors, die toevallig ook een project voor een zelfrijdende auto op poten zet. Volgens XMotors zelf is er geen vuiltje aan de lucht en waren er geen aanduidingen die op wezen dat Zhang van plan was gevoelige informatie van Apple te delen.  

 

Ontslag  

 

Begin dit jaar rees er onduidelijkheid over Zhang’s ontslag. In april kwam Zhang terug naar het bedrijf na een tijdje ouderschapsverlof, en in diezelfde maand nam hij ontslag. Toen raakte al snel bekend dat hij ging werken voor het Chinese XMotors, dat gespecialiseerd is in zelfrijdende auto’s.  

 

Apple en de FBI nemen de zaak heel ernstig, maar volgens XMotors is er dus niets aan de hand.