Nieuws

Facebook krijgt eerste boete in Cambridge Analytica-schandaal

Verscheidene maanden nadat het Cambridge Analytica-schandaal aan het licht kwam, ziet het ernaar uit dat het sociale netwerk daar nu eindelijk de prijs voor moet betalen.

 

De Britse privacywaakhond ICO legde zonder verpinken Zuckerberg en kompanen een bedrag van 565.000 euro op voor hun lakse databescherming in het Cambridge Analyticaschandaal.  Dat is trouwens het bij wet hoogst mogelijke bedrag dat ICO kan opleggen.

 

Voor zij die net binnenkomen: Cambridge Analytica was een schandaal waarbij Facebook de gegevens van wel 87 miljoen gebruikers door middel van een persoonlijkheidtestje onrechtmatig had aangewend.  

 

De boete is echter niet definitief. Facebook krijgt namelijk nog de kans om te reageren op de ingebrekestelling. Volgens Facebook’s chief privacy officer Erin Egan is Facebook “nauw aan het samenwerken met ICO in hun onderzoek naar Cambridge Analytica, evenals de Amerikaanse authoriteiten en die van verschillende andere landen.” Het is dan ook waarschijnlijk dat Facebook beroep zal aantekenen tegen de boete.  

 

Het is opvallend dat de eerste boete op Europese grond valt, en niet op Amerikaanse bodem, waar er toch aanzienlijk meer Facebook-gebruikers slachtoffer zijn geworden van het datalek dan in Europa.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business