Nvidia

En doet dat door heel veel andere foto's met ruis te analyseren.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

Een team van onderzoekers van Nvidia, MIT en de Aalto Universiteit hebben een manier gevonden om foto’s met te veel ruis op te schonen, namelijk met AI. Opvallend is dat de kunstmatige intelligentie daarvoor geen enkele keer een gedegen voorbeeld van een foto dient gezien te hebben.  

 

De onderzoeksgroep maakte voor het experiment gebruik van deep learning, een soort van machine learning dat AI kan aanleren om stukjes beeld, tekst of video samen te puzzelen tot een groter geheel. 

Hoewel eerder werk al aantoonde dat AI er opvallend goed in slaagt om bepaald gezichtskenmerken aan te vullen door het foto’s van volledige gezichten te tonen, zijn de onderzoekers er nu in geslaagd om de foto weer schoon te maken door zich enkel te baseren op foto’s met ruis.  

 

De AI doet dat door gebruik te maken van een neuraal netwerk dat getraind werd met enkel foto’s met ruis. De methode heeft dus geen nood aan ‘propere’ beelden, maar moest sommige bronbeelden wel tweemaal zien voor het een oordeel kon vellen.  

 

De technologie is alvast veelbelovend en kan ook een grote doorbraak betekenen in medische beeldvorming, doordat het de kwaliteit van MRI-scans en andere beelden aanzienlijk zou verbeteren.