Gmail-appontwikkelaars lezen je mailtjes mee

Je privémailtjes in Gmail zijn blijkbaar niet zo privé als je zelf dacht. Vorige week maakte de Wall Street Journal bekend dat appontwikkelaars de mailtjes van miljoenen Gmail-gebruikers kunnen lezen.

 

De toegangsinstellingen van Gmail laten databedrijven toe om je privé-emails te lezen; inclusief de adressen van de ontvangers, de tijdsmarkeringen, en het hele tekstbericht.  

 

Hoewel die apps geen gebruikerstoestemming vereisen, is het uit het toestemmingsformulier niet meteen duidelijk dat ook mensen, en niet alleen computers, in je mailtjes kunnen snuisteren.  

 

Google reageert  

 

Google liet weten dat het enkel toestemming geeft aan grondig doorgelichte derde partijen die de expliciete toestemming hebben van de gebruikers. Het doorlichtingsproces omvat een aantal belangrijke stappen zoals het checken of de identiteit van een bedrijf wel accuraat vertegenwoordigd wordt door diens app. Zo stellen de privacyrichtlijnen van Google dat Gmail inderdaad wel mails zal controleren, maar dat de gegevens die het bedrijf opvraagt verband moeten houden met de activiteiten van die derden.  

 

Schering en inslag  

 

Ook Google-werknemers lezen soms wel al eens je mailtjes, maar enkel in zeer specifieke gevallen, waar de gebruiker daarom vraagt, of voor veiligheidsdoeleinden zoals het onderzoeken van een bug of mogelijk misbruik.  

 

Het is duidelijk dat er best veel apps zijn die dat soort toegang hebben; gaande van Salesforce en Microsoft Office tot minder bekende e-mailapps. The Wall Street Journal meldt wel dat naast Gmail ook andere emaildiensten toegang verlenen aan derde partijen, dus het is mogelijk dat niet enkel Gmail je privémailtjes heeft gelezen.  

 

Cambridge Analytica 2.0  

 

De situatie doet verdacht veel denken aan de omstandigheden die hebben geleid tot Cambridge Analytica. Daar had Facebook haar gegevens ook opengesteld voor derde partijen. Nadat het misbruik van die gegevens aan het licht kwam, werd Facebook sterk aan banden gelegd.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business