Het lijkt of de strijd tegen fake news steeds meer ingeburgerd raakt. Sociaal mediaplatform Twitter schortte namelijk in de afgelopen maanden dagelijks een miljoen accounts op. Zo meldt de Washington Post.

Advertentie

 

Facebook en Twitter bevinden zich al geruime tijd onder de radar van de Amerikaanse overheid. Die vindt dat de sociale platformen niet genoeg doen om de stroom aan verkeerde informatie te voorkomen.

 

Op aanvraag van de Amerikaanse overheid hebben de platformen daarom nu actie ondernomen en gebruikersaccounts verwijderd, evenals updates geïntroduceerd die actief de inhoud controleren die er gepost wordt.

In mei en juni schortte Twitter meer dan 70 miljoen accounts op, en die trend zet zich verder in juli, zo meldt de Washington Post.

 

Twitter heeft slechts 336 miljoen actieve gebruikers per maand. Die 70 miljoen opgeschorte accounts zetten dus het aandeel fake news sterk in perspectief. Veel van die verwijderde accounts waren vaak toch al inactief, en zouden weinig impact op Twitter in zijn geheel moeten hebben.

 

Twitter heeft over die strenge aanpak zelf het volgende te zeggen; “Door technologische vooruitgang en geoptimaliseerde processen, verwijderen we op jaarbasis nu 214 procent meer accounts voor het schenden van onze spamrichtlijnen.” Zo schreef Twitter in een blogpost afgelopen maand.

 

In mei identificeerde het sociaal mediaplatform meer dan 9,9 miljoen ‘mogelijk geautomatiseerde’ accounts per week, vergeleken met 6,4 miljoen in december 2017.