Smartbiz had recent het genoegen om een gesprek aan te gaan met Michael Garcia van Amazon Web Services. Hij had het over de laatste innovaties binnen cloud- en IoT-systemen en gaf ons een voorproefje van AIoT, de fusie tussen AI en IoT.

Advertentie

SMARTBIZ: Heel erg bedankt dat u hier bent. Zou u uzelf willen voorstellen aan onze lezers en ons even vertellen wat u precies doet?

 

GARCIA: Natuurlijk, mijn naam is Michael Garcia. Ik ben senior technisch programmamanager in het IoT-team van Amazon Web Services en ben werkzaam in Seattle.

 

Iets meer dan 5 jaar geleden begon ik voor AWS te werken als oplossingsarchitect en daarna specialiseerde ik me op EMEA-niveau in mobiele en IoT-technologieën.

 

 

SMARTBIZ: Kan u ons wat vertellen over de nieuwste innovaties binnen IoT?

 

GARCIA: We merken tegenwoordig een nieuwe trend op, met name “AIoT”. Dat is een fusie tussen AI en IoT. Klanten gebruiken nu namelijk meer machine learning in hun IoT-projecten. Dat helpt hen bijvoorbeeld in te schatten wanneer hun producten een onderhoudsbeurt moeten krijgen.

 

Stanley Black & Decker bijvoorbeeld, hebben hun elektrisch gereedschap aan de cloud verbonden. Wanneer een van hun werktuigen defect raakt, kunnen bouwvakkers namelijk ook niet meer verder werken. Dat veroorzaakt vertragingen en kan uiteindelijk resulteren in financiële boetes voor het bedrijf in kwestie. Dat willen we voorkomen en daarom ook proberen we te allen tijde downtime te voorkomen.

 

Met behulp van het IoT-object, kan dus op voorhand voorspeld worden wanneer gereedschap defect zal raken. Daarvoor wordt ook gebruik gemaakt van machine learning en diensten zoals AWS ScreenCraft.

 

 

SMARTBIZ: Het is een vrees die er bij ons allemaal wat inzit; maar wat als een slimme stad wordt gehackt?

 

GARCIA: Wel, klanten kunnen gebruik maken van de AWS-diensten om veilige IoT-applicaties op maat te creëren. Wanneer je een verbinding met de cloud maakt, wordt met behulp van de AWS-kern alle communicatie gecodeerd, wat op zich al de veiligheid garandeert. Niemand kan ook naar die communicatie luisteren aangezien die gecodeerd is, wat wederom de veiligheid garant stelt.

 

Maar om de veiligheid van onze klanten exra te garanderen hebben we daarvoor een speciale dienst in ons aanbod, namelijk de AWS-apparaatverdediger.

 

 

SMARTBIZ: Geldt dat ook voor Smart Homes?

 

GARCIA: Ja, in slimme woningen, en in de consumentensfeer hebben we klanten zoals Rachio, die slimme tuinsproeiers produceert. Die tuinsproeiers gebruiken water op een slimme manier; als het regent, worden ze namelijk niet geactiveerd. Ook hier wordt alle communicatie gecodeerd door middel van HDPS-technologieën, wat de klantveiligheid garandeert.

 

 

SMARTBIZ: Zelfrijdende auto’s zijn ook een voorbeeld van de fusie tussen AI en IoT, oftewel AIoT. De technologie en wetgeving rond zelfrijdende auto’s staat spijtig genoeg nog niet helemaal op punt.

 

Zo hebben we allemaal het trieste verhaal gehoord van de vrouw die is overleden na een aanrijding met een zelfrijdende auto. Hoewel de sensoren van de auto de aanwezigheid van de vrouw hadden opgepikt, was ergens in het interne besluitvormingsproces van de auto beslist om de vrouw te negeren. 

Wie moet er volgens jou verantwoordelijk gehouden wanneer zoiets tragisch voorvalt?

 

GARCIA: Bij verbonden voertuigen werken we met klanten zoals BMW in Europa of DENZEL in Japan. Amazon reikt hen in feite de tools aan om de aangesloten systemen zelf te bouwen.

 

Zo maakte BMW gebruik van onze diensten om zijn klanten een navigatiesysteem aan te bieden met kaarten die in realtime worden bijgewerkt. BMW kan daarnaast ook volop gebruik maken van de gegevens die door de sensoren gegenereerd worden.

 

De klant heeft dus de volledige controle over het type toepassing dat ze zullen zich ontwikkelen. Ze zullen dus zelf bepalen hoe die toepassing zich gedraagt.

 

In het specifieke geval dat u vermeldt, zal ook de toekomstige wetgeving evolueren en duidelijker worden, neem ik aan, maar in feite bieden wij enkel klanten de tools aan om hun eigen applicatie te bouwen.

 

 

SMARTBIZ: Michael Garcia, hartelijk dank voor uw tijd 

 

GARCIA: Graag gedaan!