Top500 heeft haar tweejaarlijkse lijst met de krachtigste supercomputers van de wereld gepubliceerd. Het is de eerste keer dat de voornaamste producent van supercomputers geen Amerikaans bedrijf is, maar een Chinees.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

Lenovo mag namelijk die prijs wegkapen; het Chinese bedrijf maakte maar liefst 24% van de supercomputers op de lijst.

 

De VS slaagde er recent echter wel in om de krachtigste  supercomputer ter wereld te bouwen. Twee weken geleden kondigde de Oak Ridge National Laboratory in Tennessee namelijk de komst van haar nieuwste supercomputer aan. Het gevaarte heet ‘Summit’ en werd mede mogelijk gemaakt door technologiegigant IBM. Summit kan ongeveer 200 petaflops per uur halen. Dat is het dubbele van wat China 2 jaar geleden nog presteerde met haar TaihuLight Summit heeft China dan ook op die manier van de troon gestoten. 

 

Hoewel de VS gewag kan maken van de krachtigste supercomputer ter wereld, is de Amerikaanse productieafname van supercomputers aanzienlijk. Zo had de VS 6 maanden geleden nog 145 supercomputers op de lijst staan. Nu zijn dat er maar 124. Dat is een nieuw record, en niet in de positieve zin. De VS mag dan wel beschikken over de snelste supercomputer ter wereld, China bouwt ze veel sneller.