Zoals eind vorig jaar al in een blogpost is aangekondigd, komt Google nu met een maatregel om malversaties met apps tegen te gaan. Met een stukje extra metadata in Android APK’s kan worden nagegaan of de betreffende APK is gedistribueerd via de Play Store of een ander goedgekeurd kanaal.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

De app wordt bij goedkeuring officieel toegevoegd aan jouw app bibliotheek, zodat hij via Google’s portal kan worden geüpdatet. De maatregel beoogt malware te voorkomen, maar de gevolgen kunnen groter zijn.

 

De extra beveiliging is volgens Google vooral geïntroduceerd voor ontwikkelingslanden, waar niet altijd een veilige verbinding voorhanden is en veel mensen apps via een peer to peer verbinding uitwisselen en niet uit Google’s eigen winkel downloaden. Dankzij de metadata halen gebruikers geen stiekem veranderde app naar hun toestel, die het zou kunnen overnemen ̶ een praktijk die criminelen vaak gebruiken. De metadata controleert de app voordat hij op het toestel wordt gedownload.

 

Twijfels

Ondanks deze positieve kant, zijn er ook twijfels over de extra beveiligingsmaatregel. Want ook al noemt Google het metadata, het blijft een vorm van DRM. Je geeft als het ware een deel van de controle over de app uit handen aan bedrijven die voor je kunnen bepalen hoe en wanneer je een app mag gebruiken. Door bijvoorbeeld de metadata aan te passen kan een developer je dwingen de app te updaten of voorkomen dat je eerdere versies van de app installeert. Ook wordt het lastiger te knoeien met de app, bijvoorbeeld als je reclame zou willen verwijderen.