Bitcoin

Onderzoekers aan de universiteit van Texas hebben enkele verdachte geldstromen blootgelegd die vraagtekens plaatsen bij de plotse waardestijging van bitcoin eerder dit jaar.

Advertentie

 

De markante opmars van bitcoin eerder dit jaar is volgens onderzoek niet zo spontaan verlopen als zou moeten. Wetenschappers aan de universiteit van Texas legden enkele verdachte patronen bloot die wijzen op manipulatie van deze cryptomunt en anderen. De studie vond geen definitief aanwijzing van fraude, maar voert wel enkele sterke bewijzen aan.

 

Bitfinex

 

Spin in het web is de bitcoinbeurs Bitfinex. Het was tot voor kort een van de grootste beurzen voor de uitwisseling van cryptomunten op het web, maar kwam eind 2017 al onder vuur te liggen wegens mogelijke fraude. Dat zit zo: Bitfinex is tevens eigenaar van de redelijk populaire cryptomunt Tether, een feit waar de organisatie zelf weinig ruchtbaarheid aan gaf. De onderzoekers stellen dat Bitfinex de prijzen van andere cryptomunten manipuleerde via Tether, door de prijs van de munt artificieel hoog te houden.

 

De onderzoekers onderbouwen hun stelling met bewijs dat ze via het analyseren van blockchaindata naar boven brachten. Hun analyse toonde aan dat de momenten waarop Tether werd ingekocht wel heel toevallig altijd samenvielen met de momenten waarop andere munten begonnen te dalen. “Deze patronen kunnen niet uitgelegd worden door een aanwezig vraag naar de munt bij investeerders, maar zijn consistent met de aanbod-gebaseerde hypothese waarbij Tether wordt gebruikt om prijsondersteuning te geven en om de prijzen van cryptomunten te manipuleren”, aldus het rapport. Wat verder ook boekdelen spreekt, is dat het terugkerende patroon plots eindigde toen Bitfinex de voorraad van Tether-munten beperkte.

 

De crypto-organisatie ontkent de aantijgingen in een reactie aan The New York Times. “Tether-munten kunnen niet gebruikt worden om de prijzen van bitcoin of enige andere munt/token te doen stijgen op Bitfinex,” aldus Bitfinex CEO Jan Ludovicus van der Velde.

Advertentie