Gboard

Google Translate wordt nu ook offline beschikbaar met AI. De vertalingen zullen in 59 talen beschikbaar zijn en verbruiken slechts 35 MB per taal.

Advertentie

 

Google maakt haar befaamde vertaalservice een tikkeltje toegankelijker voor de reislustigen onder ons. Immers, zo kwam Google pas recent tot de conclusie, we hebben soms wel al eens nood aan die vertaalapp wanneer we op vakantie zijn.  Google Translate was wel al een tijdje offline beschikbaar, maar die vertalingen waren vaak niet om over naar huis te gaan. Google heeft haar AI-toepassingen aan het werk gezet om daar iets aan te doen, en dat heeft de app naar verluidt ook aanzienlijk verbeterd. Jawel, gedaan met klooien met taalgidsjes wanneer je geen ongelimiteerde data hebt, of je jezelf niet bij de gelukkigen met een internationaal mobiel abonnement mag prijzen. Nu kan je de neurale machinevertalingen ook offline downloaden voor Android- en iOS-toepassingen.

 

Specifieke nuances

 

Een goede verstaander heeft slechts een half woord nodig om te beseffen dat de Google-vertalingen vaak niet alle specifieke taalnuances kunnen overbrengen. Zo zijn de vertalingen vaak te letterlijk. Dat is al een obstakel bij Indo-Europese talen, waartoe ook het Engels behoort. Het loopt pas helemaal de spuigaten uit wanneer je Google Translate vroeg om zinsneden uit het Kantonees of Arabisch te vertalen, talen die over een ander alfabet en andere linguïstische wortels beschikken. Kunstmatige intelligentie ook offline beschikbaar maken zorgt ervoor dat die minder gangbare talen geen obstakel meer zijn.

 

Niet meer ontcijferen

 

De offline vertaalapp van Google Translate maakt intensief gebruik van kunstmatige intelligentie. Het neurale systeem van de software vertaalt volledige zinnen, in plaats van korte stukjes, en houdt rekening met de context waarin een woord zich bevindt om zo tot de meest logische vertaling te komen. Dat zal ervoor zorgen dat ook volledige alinea’s nu onmiddellijk vertaald kunnen worden, zonder dat je eerst nog eens zelf je ‘vertaling’ moet gaan ontcijferen.

 

De offline AI vertalingen van Google Translate zullen beschikbaar zijn in 59 talen, waaronder Engels, Nederlands, Arabisch, Duits, Hindi en Spaans. Ook minder gangbare talen zoals Gujarati, Telugu en Galicisch komen aan bod. Per taal wordt er 35MB aan ruimte gebruikt, wat ook haalbaar is voor meer bescheiden smartphones. De update gebeurt geleidelijk en zal op 15 juni voor iedereen beschikbaar zijn.