Nieuws

Uber gaat gebruik maken van AI om te weten of je dronken bent

Het taxiplatform Uber heeft een patent ingediend voor een kunstmatig intelligent systeem waarbij slimme algoritmen kunnen analyseren of je je in een benevelde toestand bevindt. Het systeem werkt met machine learning en baseert zich daarvoor op 'abnormaal gedrag', wat dat ook mag betekenen volgens Uber.

 

De patentaanvraag van Uber heeft het trouwens niet expliciet over dronkenschap, maar zegt wel dat personen in een ‘bepaalde toestand’ zullen worden gekoppeld aan chauffeurs met relevante ervaring.

 

Een algoritme voor dronkenschap

In het patent wordt de technologie achter deze handigheid wel uit de doeken gedaan. Zo raadt Uber of een passagier al dan niet dronken is door middel van “een reiscoördinatiesysteem dat ongewoon gedrag identificeert en daarna eventueel actie onderneemt om onprettige gevolgen te beperken van de staat (dronkenschap, nvdr) waarin de passagier zich bevindt. Uber baseert haar algoritmen op de uitgebreide dataverzameling van haar chauffeurs, die Uber in dit geval trouwens ‘providers’ noemt.

 

Een aantal factoren die Uber in acht neemt bij het maken van voorspellingen over dronkenschap zijn; hoe snel en accuraat (hello typo!) een passagier informatie typt, de hoek waarin een passagier zijn of haar telefoon vasthoudt, de wandelsnelheid en de locatie van een passagier, het tijdstip waarop een passagier een Uber bestelt en welke dag van de week het is. Al kan een beetje common sense je natuurlijk ook wel vertellen dat iemand die moet opgepikt worden op een zaterdagnacht in het midden van de stad en niet meer zo stabiel loopt ook niet helemaal meer bij zijn of haar positieven is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business