Google-CEO Pichai: “We zullen geen schadelijke technologieën toestaan.”

Google ontwikkelt nieuwe ethische code voor haar algoritmen. Dat liet Google-CEO Sundar Pichai gisteren weten in een blogpost. De ethische code komt er na hevig protest van Google-werknemers, academici en opiniemakers op het controversiële project Maven.

 

De CEO van Google, Sundar Pichai, kondigde gisteren de nieuwe ethische code aan in een blogpost. Hij wijst daarbij op zeven principes voor Google’s gebruik van AI. Volgens Pichai moet kunstmatige intelligentie in de eerste plaats ten voordele van de maatschappij zijn, moeten bevooroordeelde algoritmen vermeden worden, dient privacy gerespecteerd te worden en moeten de algoritmen altijd eerst op veiligheid getest worden. Daarenboven mag het grote publiek de algoritmen ook aansprakelijk stellen, moeten ze steeds de wetenschappelijke normen navolgen en moeten ze ook beschikbaar gesteld worden voor derde partijen, wel in overeenstemming met diezelfde zeven principes. Naast die zeven wegwijzers voor algoritmisch succes, liet Pichai ook nog met nadruk weten dat Google niet zou toestaan dat haar technologie voor onvreedzame doeleinden zou gebruikt worden.

[related_article id=”174705″]

Google heeft AI-algoritmen ontwikkeld die het voortbrengen van autonome wapens tegengaan. De nieuwe ethische code voor kunstmatige intelligentie biedt een antwoord op hevige kritiek omtrent Project Maven. Dat was een overeenkomst tussen de Amerikaanse defensie en Google, waarbij Google het Pentagon zou helpen om de slagkracht van Amerikaanse drones te verbeteren. De deal lokte veel controverse uit. Zo zetten 3000 Google-werknemers hun handtekening onder een petitie tegen het contract en schreven een hele rist academici een open brief aan Google waarin ze aandrongen op de stopzetting van de overeenkomst. Een tiental werknemers vond het controversiële contract zelfs reden genoeg tot ontslag. Google bezweek onder de maatschappelijke druk en verklaarde vorige week dat het haar contract niet zou vernieuwen na 2019.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business