Google brengt deze maand een mini-fototoestel op de markt dat gebruikt maakt van machine learning en automatisch je mooiste momenten vastlegt.

Advertentie

 

Google heeft deze maand een nieuwe camera op de markt gebracht, die zich op veel vlakken onderscheidt van klassieke camera’s. Het mag dan wel een camera zijn, maar heeft geen scherm om de beeldcompositie eventjes op na te kijken of om de lichtinval op te checken. Het apparaatje zit in een soort van hoesje en wordt geleverd met een clipsysteem. Het is echter niet de bedoeling om de camera aan je kledij te bevestigen, maar om het camera’tje in een hoek van je huiskamer te laten staan. Het meest frappante aan de camera is dat die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie om je mooiste momenten te registreren. Google richt zich met deze camera tot een specifiek publiek; namelijk ouders of de trotse baasjes van een hond of kat. Vaak zijn die net niet snel genoeg om hun camera erbij te grissen en zo die wollige moment te vereeuwigen. Daar heeft Google dus nu een antwoord op.

 

Het Clips-apparaatje maakt gebruik van speciale machine learning algoritmen om ‘speciale’ momenten te registreren, en besteedt daarbij het meeste aandacht aan gezichtsherkenning. “Het is veelal op gezichten gericht”, aldus Juston Payne, product manager van Clips bij Google. “Wanneer het (de camera) heeft aangeleerd dat eenzelfde gezicht vaak terugkeert, probeert het mooie beelden van die gezichten te registreren.” Het camera’tje proceert minifilmpjes van 12 megapixels. Technisch gezien kan er zelfs niet over film gesproken worden, maar over foto’s, aangezien de camera aan 15 frames per seconde beelden registreert. Het hebbeding kost 210 euro. Ook weer zo’n gadget dat illustreert dat er geen ontkomen is aan kunstmatige intelligentie.

Advertentie