cruise wagen
Microsoft pompt geld in zelfrijdende auto's.

Naast de 2,25 miljard dollar van SoftBank zal GM zelf 1 miljard extra investeren in GM Cruise. De bedrijven mikken op 2019 voor een commercieel product.

Advertentie

 

Het Japanse bedrijf SoftBank investeert 2,25 miljard dollar in GM Cruise, de afdeling van General Motors die zich bezighoudt met zelfrijdende technologie. In tandem met die deal belooft General Motors zelf nog eens 1 miljard dollar in GM Cruise te steken. De financiële injectie moet ervoor zorgen dat de afdeling in 2019 een commercieel product klaar heeft, een ambitie die het bedrijf begin dit jaar ook al uitsprak.

 

GM Cruise

 

General Motors nam in 2016 de start-up Cruise Automation over. Het bedrijf vormt de kern van de afdeling die binnen de autobouwer werkt aan zelfrijdende wagens. GM Cruise test net zoals zijn concurrenten autonome wagens op Amerikaanse wegen uit, en zette in 2017 al een pendeldienst met autonome voertuigen op voor zijn werknemers. Uiteraard verwelkomt GM Cruise het extra budget van SoftBank: “Samenwerken met SoftBank voegt een nieuwe sterke partner toe aan onze missie om tot nul crashes, nul uitstoot en nul files te komen,” aldus GM CEO Mary Barra.

 

De investering zal in fases gebeuren. SoftBank Vision, de investeringspoot van het bedrijf, maakt in eerste instantie 900 miljoen dollar vrij. Wanneer GM Cruise een commercieel product kan opleveren, krijgt het bedrijf de tweede schijf van 1,35 miljard dollar. Met de investering koopt SoftBank een aandeel van 19,6 procent in GM Cruise.

 

Racen

 

De race naar de eerste zelfrijdende dienstverlening schuift stilletjes aan op naar een nieuwe fase, misschien wel de ultieme fase voor de eerste echte autonome wagens officieel over het asfalt zullen rijden. Bedrijven als Waymo, Uber en GM voeren hun activiteiten sterk op, en ook kleinere start-ups zoals Drive.ai mengen zich in de strijd.

Advertentie