De Ecochain: hoe blockchain de energiesector democratiseert

Met de bezorgdheid om het milieu en de vraagtekens omtrent de geopolitieke afhankelijkheid van aardgas, is het een slimme zet om het energieaanbod wereldwijd te optimaliseren, maar vooral ook om het te diversifiëren. Enter Blockchain.

 

De elektriciteitsindustrie is goed voor 35% van het jaartotaal aan koolstofemissie in de Verenigde Staten. Met de groeiende bezorgdheid om het milieu, en met vraagtekens omtrent de geopolitieke afhankelijkheid van aardgas, is het een slimme zet om het energieaanbod wereldwijd te optimaliseren, maar vooral ook om het te diversifiëren. Enter Blockchain. Blockchain is een gedecentraliseerde schakeltechnologie, die het mogelijk maakt om met tokens te betalen in plaats van met valuta. Wanneer die technologie toegepast wordt op de energiesector, geeft het privépersonen de mogelijkheid om energie onder elkaar uit te wisselen door middel van cryptocurrencies. Blockchain veroorzaakt zo een aardbeving binnen de energiemarkt.

 

Een gedemocratiseerde energiesector

 

Hernieuwbare energie omzetten in tokens geeft wind, zonne-, en waterproducenten de kans om nauwere banden te sluiten met investeerders, die op hun beurt graag vooraf betalen voor hun recht om hernieuwbare energie te gebruiken. Zo wordt de tussenpersoon geëlimineerd, en wordt de transactie gestroomlijnder. Blockchain brengt de controle over energie weer een stapje dichter naar de consument, en zorgt met andere woorden voor een meer democratie binnen de wereldwijde energiesector. Fight the power.

 

De evolutie naar een meer gedemocratiseerde energiesector geeft een nieuwe stimulans aan hernieuwbare energieprojecten en zal voornamelijk zorgen voor de omschakeling van een vervuilende energiegeneratie naar steeds schonere energievormen. Deze evolutie brengt ook een geopolitieke impact met zich mee; momenteel blijken landen als België en Nederland nog te vaak afhankelijk van Russische aardgasreserves. De controle over energie bij de consument leggen, kan er mogelijk ook vor zorgen bepaalde landen meer vrijheid krijgen inzake hun energiepolitiek.

 

Crowdfunding succes

 

Een pionier op het gebied van Ecochain is het jonge Australische bedrijf Power Ledger. Het bedrijf werd in Augustus 2016 – trouwens met behulp van crowdfunding – in het leven geroepen door Jemma Green en Dave Martin en is een van de eerste cryptocurrencies die er met succes in slaagde de aankoop en verkoop van hernieuwbare energie te decentraliseren. Power Ledger werkt op twee blockchain niveaus: POWR en Sparkz. Een POWR token is de digitale munteenheid van Power Ledger en dient als wisselkoers voor directe energietransacties tussen bedrijven en particulieren. POWR tokens kunnen op hun beurt ook weer omgezet worden naar Sparkz tokens, die dan weer gebruikt worden om vlot transacties te verrichten op de energiemarkt. Sinds haar tweejarig bestaan is de kleine Australische startup uitgegroeid tot de marktleider op het gebied van Ecochain. Een bewijs dat er wel degelijk toekomst zit in Ecochain technology.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business