De Belgische staatsecretaris voor Privacy Philippe De Backer wijst bedrijven er op dat ze beter niet bij de pakken blijven zitten voor de aanstaande invoering van de GDPR.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

Over zeven dagen is het zover en wordt de General Data Protection Regulation van kracht in de hele Europese Unie. Er blijven echter nog veel onduidelijkheden voor de Belgische toepassing van het Europese wettelijk kader, onder andere over hoe overtredingen van de privacywet opgespoord en aangepakt zullen worden.

 

De Belgische staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer waarschuwt bedrijven echter dat ze niet op een overgangs- of gedoogperiode moeten rekenen. “Zware inbreuken worden vanaf dag één aangepakt,” laat De Backer weten in een reactie aan De Morgen. Wel stelt hij dat de overheid in de eerste plaats bedrijven die veel data verwerken onder de loep zal nemen. “Scoutsen en voetbalploegen zijn inderdaad geen prioriteit,” aldus De Backer.

 

Daarnaast geeft de staatssecretaris toe dat de communicatie over de GDPR beter had kunnen verlopen. “De privacycommissie heeft de opdracht om duidelijkheid te verschaffen, maar dat is niet altijd even goed gelukt. Vandaar dat we ook na 25 mei verder inzetten op informatieverstrekking.”

 

De regering zal op de volgende ministerraad de kaderwet en enkele uitzonderingen goedkeuren. Zo komt in België de grens waarop je voor de verwerking van data van minderjarigen toestemming moet hebben van een ouderlijke voogd op de minimumleeftijd van 13 jaar te liggen. Ook voor journalistiek en wettenschappelijk werk worden uitzonderingen voorzien.