Het sociale netwerk trekt de stekker uit de ondersteuning voor een tiental API's om de privacy op het platform te verbeteren.

Advertentie

 

Facebook lost de beloftes in die het maakte in de nasleep van het Cambridge Analytica-schandaal. Het bedrijf beperkt de functionaliteit van verschillende API’s waarmee ontwikkelaars zonder expliciete toestemming data konden verzamelen of andere acties konden uitvoeren. Sommige API’s verliezen meteen hun functies, bij anderen wordt een uitdoofstrategie gehanteerd waarbij de functie geleidelijk aan verdwijnt.

 

De veranderingen werden twee weken geleden al grotendeels door Facebook aangekondigd. Onder andere de mogelijkheid om vanuit een app rechtstreeks een bericht te publiceren op Facebook en de mogelijkheid om foto’s te zoeken aan de hand van een locatie-tag gaan op de schop. Sommige van de verwijderde opties komen niet terug, voor bepaalde opties zal Facebook een strikter beleid hanteren. De volledige lijst van aangepaste API’s vind je hier.

 

De veranderingen zijn een reactie op het Cambridge Analytica-schandaal, waarbij de data van miljoenen gebruikers zonder expliciete toestemming werd gebruikt voor politieke doeleinden. De hervormingen moeten een nieuw schandaal voorkomen en de reputatie van het platform weer oppoetsen.

Advertentie