Op één jaar tijd is het aantal aanvragen voor uitgebreide softwaretesten verdubbeld. Die stijging is het gevolg van de toename in software en apps die bedrijven lanceren. Deze producten worden grondig getest vooraleer consumenten of werknemers ermee aan de slag kunnen.

Advertentie

 

De Belgische bedrijven springen massaal op de digitale kar en ontwikkelen apps en software, maar dat doen ze niet onvoorbereid. “Bedrijven kunnen het zich minder en minder veroorloven om een software of app te lanceren met fouten”, stelt directeur van de Europese Testing-divisie van CTG Pieter Vanhaecke.

 

Door de digitalisering van de samenleving gebruiken we meer steeds meer apps op smartphones of software op computers om taken uit te voeren, en dat niet enkel op de werkvloer. Op onze smartphone gebruiken we een app om eten te bestellen, melden we ons aan bij een digitaal loket in een ziekenhuis en betalen we mobiel met een app. Onze leefwereld wordt iedere dag digitaler.

 

Kleine fouten, grote gevolgen

“Een kleine bug die het computersysteem platlegt of een populaire app vertraagt of buiten dienst stelt, kost niet alleen handenvol geld”, stelt Pieter Vanhaecke. “Het brengt het bedrijf ook grote imagoschade toe.” Om die problemen te voorkomen, onderwerpen bedrijven apps en software aan testen.

 

IT-dienstverlener CTG bevestigt de stijging in softwaretesten, maar nuanceert het stigma dat digitalisering een gevaar vormt voor werkgelegenheid. “De vrees dat digitalisering jobs zal kosten, is ongegrond”, stelt Pieter Vanhaecke. “Digitalisering creëert vandaag al extra werkgelegenheid en nieuwe uitdagingen voor bestaande jobs.”