Volgens chief technology officer van Symantec Nick Savvides moeten bedrijven zich voorbereiden op de komst van slimme toestellen in de kantoren. "De transformatie naar een smart office is onvermijdelijk", stelt Savvides.

Advertentie

 
In een interview met ZDNet benadrukt Savvides dat bedrijven een Internet of Things-strategie moeten uitwerken die zowel betrekking heeft op het beheer van de toepassingen als op de updates van de bedrijfsapparaten. “Mogelijks is die niet goed, maar je hebt dan tenminste een strategie”, stelt Savvides.
 

Voorzorgsmaatregelen

Bedrijven moeten nadenken over de gevolgen van slimme toestellen in de bedrijfsomgeving. “Als een apparaat in onze bedrijfsomgeving komt, wat gaan we daarmee doen?”, is een vraag die Savvides zich stelt. “Hier is een framework dat we nodig hebben om het apparaat te beoordelen.”
 
Een bedrijf moet denken aan de beveiliging van de bijbehorende cloudservice en wie de fabrikant van het toestel is. Ook voor het updaten van de Internet of Things-apparaten moet het bedrijf een strategie uitwerken om de toestellen up-to-date te houden. Een inventaris opstellen is een mogelijke oplossing volgens Savvides.
 

Dataverkeer scheiden

Het scheiden van het Internet of Things-dataverkeer en het zakelijk verkeer op het netwerk is voor een onderneming een noodzaak om bedrijfsinformatie verder te beschermen. Als een verbonden apparaat is aangetast, kan het alleen het Internet of Things-verkeer raadplegen, niet het volledige bedrijfsverkeer.
 
“Bedrijven hebben baat bij het scheiden van zakelijk verkeer van IoT-verkeer”, voegt Savvides toe. “We gaan vandaag op een zeer onvolwassen manier om met Internet of Things en verbonden apparaten. De komende jaren zal dit evolueren en wordt de beveiliging een grotere en belangrijkere overweging in de ontwerp- en fabricagefase, en wordt het een heel belangrijk marketingmateriaal.”
 

Werknemers voorlichten

In een bedrijfsomgeving is het nagenoeg onmogelijk om te voorkomen dat werknemers persoonlijke toestellen verbinden met het netwerk, of proberen. Ondernemingen moeten hun personeel uitleggen wat de gevolgen zijn in verband met de veiligheid van gevoelige bedrijfsinformatie en het bedrijfsbeleid waar nodig aanpassen.
 
Een geen-Internet-of-Things-beleid werkt niet. “Je krijgt deze toestellen in je kantoor”, stelt Savvides. “Zelfs als je zegt: Ik wil geen verbonden apparaten op mijn netwerk of in mijn kantoor.”
 
“Bedrijven moeten hun werknemers voorlichten over de veiligheidsimplicaties en het bedrijfsbeleid aanpassen om het gebruik van persoonlijke Internet of Things-apparaten op kantoor mogelijk te maken”, aldus Savvides.