Nieuws

Dell en HP enige groeiers in slabakkende pc-markt

Dat het niet goed gaat met de verkoop van pc's is ondertussen gekend. Het afgelopen kwartaal wisten alleen Dell en HP zich stand te houden.

 
Het gaat al even niet goed met de verkoop van Windows-computers. Sinds de opkomst van de smartphone en de tablet investeren consumenten minder in een desktop of laptop. Ook dit kwartaal brengt daar geen verandering in, zo zien analysebureau’s Gartner en IDC. Al zijn er positieve signalen te ontwaren.
 

Stilstand

 
Volgens IDC is de algemene pc-verkoop het afgelopen kwartaal vlak geweest: er is geen groei opgetekend, maar ook geen daling. Voor een markt die al jaren krimpt, is dit een opsteker. De drie bestverkopende fabrikanten zijn HP Inc (dat een aandeel heeft van 22,6 procent in het totaal), Lenovo (20,4 procent) en Dell Inc (16,9 procent).

Alleen HP en Dell zien hun verkoop groeien in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2017. IDC voorspelde twee jaar geleden dat de pc-markt langzaamaan uit het dal zou klimmen. Volgens het bureau zou er tegen 2020 zelfs opnieuw een bescheiden groei in zitten voor de markt.
 

Inkrimping

 
De resultaten die Gartner registreerde zijn negatiever: de organisatie stelt dat de markt in het eerste kwartaal van 2018 opnieuw gekrompen is met 1,4 procent. Het verschil in resultaten met IDC kan uitgelegd worden door de manier waarop beide de pc-markt meten. IDC groepeert desktops, laptops (inclusief chromebooks) en workstations onder de vlag, maar geen tablets. Gartner kijkt naar desktops, laptops en “ultramobiele premiums zoals Microsoft Surface”, maar telt er geen Chromebooks of iPads bij.

bron: Gartner
Gartner geeft dezelfde top drie. Ook bij hen scoort HP Inc. het hoogst op marktaandeel en verkochte toestellen, en volgen daarna Lenovo en Dell. Gartner ziet wel meer bedrijven groeien: in zijn top zes staan alleen Asus en Acer in het rood.
 

Windows 10

 
IDC wijst op een sterkere intentie bij bedrijven om hun toestellen te vervangen met Windows 10-machines als een belangrijke drijfveer voor de relatief positieve resultaten. Daarnaast doen ook het premium- en gamingsegment het goed.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business