mark zuckerberg facebook

Facebook CEO Mark Zuckerberg werd op de rooster gelegd door de Amerikaanse senaat. Hij doorstond het gesprek zonder kleerscheuren, op één moment na: een kritische vraag over de monopoliepositie van zijn bedrijf.

Advertentie

 
“Wie is je grootste concurrent?”: Het was de enige vraag die Facebook CEO Mark Zuckerberg uit het lood sloeg tijdens zijn 40 minuten durende verhoor door de Amerikaanse senaat.
 
Mark Zuckerberg werd bij de senaat op het matje geroepen vanwege het Cambridge Analytica-schandaal waarbij de gegevens van meer dan 87 miljoen Facebookgebruikers op ongeoorloofde manier werden verkregen. Mark Zuckerberg moest zich gisteren komen verantwoorden over de manier waarop Facebook het privacyschandaal had aangepakt.
 

“Het voelt zo niet aan”

 
De vragen over het privacybeleid van Facebook doorstond Mark Zuckerberg zonder al te veel kleerscheuren. Het is pas wanneer senator Lindsay Graham informeert naar de grootste concurrent van Facebook, dat de CEO duidelijk geen vlot antwoord klaarheeft. Zuckerberg somt Google, Apple, Amazon en Microsoft op als “overlappend met Facebook op verschillende manieren”, maar hij wijst geen bedrijf aan als een rechtstreekse concurrent. Ook bij herhaalde pogingen van de senator om de Facebook-CEO op de vraag te laten antwoorden, blijft Zuckerberg ontwijkend antwoorden.
 
Uiteindelijk vraagt Graham Zuckerberg op de man af of hij denkt dat Facebook een monopolie heeft. “Zo voelt het zeker niet voor mij aan,” is het wat flauwe antwoord van de Facebook CEO. Graham stipt met zijn vraag een van de pijnpunten van de huidige digitale dienstverlening aan: sommige platformen zijn zo groot dat de traditionele manier van reguleren door concurreren niet meer mogelijk is. Wie het niet eens is met het privacybeleid van Facebook, kan niet zomaar vertrekken naar een gelijkaardig platform.

Advertentie