Een tool nodig om je netwerk te loggen en monitoren? Met VPC Flow Logs voorziet Google een alternatief op Cisco’s Netflow.

Advertentie

 
Google voegde deze week een nieuwe tool toe op het Google Cloud Platform (GCP) voor netwerktelemetrie: VPC Flow Logs. Dat schrijft het bedrijf in een blogpost. Hiermee voorziet het concern een alternatief op Cisco’s Netflow waarmee admins hun netwerk in real-time kunnen monitoren.
 

 
Met VPC Flow Logs krijgt een netwerkbeheerder volledig inzicht in de verkeersstromen van zijn netwerk en kan hij bij elke applicatie een analyse en diagnose opstellen. Zo krijgt die de nodige metadata in handen om de prestaties van zijn netwerk te optimaliseren. Ines Envid, Product Manager van het cloudplatform, belooft meer functies dan zijn concurrent bij Cisco. “Onze tools verzamelt gegevens uit het GPC en genereert elke vijf seconden een logboek. Met VPC Flow Logs kan je bijvoorbeeld van het hele netwerk data verzamelen, maar ook van een specifieke virtuele machine.”
 

 
Wat kan je verder nog met de analytics-software doen? VPC Flow Logs legt attributen vast als IP-adressen en het aantal bytes dat is verstuurd. Met de verkregen metadata van je netwerkverkeer kan je bijvoorbeeld nagaan hoe bepaalde toepassingen presteren of hoe je hun bandbreedte optimaliseert. In de logboeken kan je verder nagaan of er geen vreemde interacties optreden.
 
Eens de data is verzameld, kan een gebruiker die exporteren naar Google’s BigQuery of Stackdriver Logging.

Advertentie