In een officiële verklaring kondigt de Europese Commissie aan 300.000 .eu-domeinnamen niet langer toe te kennen aan Britse eigenaren die niet in Europa wonen of aan bedrijven die geen vestiging hebben op Europese grond. Ook nieuwe domeinnamen registreren is niet langer mogelijk.

Advertentie

 
“Met ingang van de terugtrekking datum, ondernemingen en organisaties die in het Verenigd Koninkrijk zijn gevestigd, maar niet in de Europese Unie en natuurlijke personen die in het Verenigd Koninkrijk woont niet meer in aanmerking voor .eu-domeinnamen te registreren, of, als ze .eu registranten, om .eu-domeinnamen te vernieuwen die geregistreerd zijn vóór de opnamedatum”, aldus de officiële verklaring.
 
De wetgeving is vanaf 30 maart 2019 van toepassing op het Verenigd Koninkrijk. Diezelfde dag wordt ook de Brexit doorgevoerd. De verklaring van de Europese Commissie sluit zelfs niet uit dat het de .eu-domeinen annuleert zonder recht om in beroep te gaan.
 
“Als gevolg van de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk voldoet een houder van een domeinnaam niet meer aan de criteria om in aanmerking te komen voor het register voor .eu-domeinnamen.”
 
Deze beslissing treft personen die in het Verenigd Koninkrijk verblijven of bedrijven die in deze regio actief zijn en geen vestiging hebben in een Europees land.
 
Het privébedrijf EURid geeft de .eu-domeinnamen uit, maar lijkt zelf ook nog niet over verder informatie te beschikken. Dat blijkt uit een publicatie op hun website.
 
EURid benadrukt dat de uiteindelijke beslissing van de Europese Commissie afhangt van de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk over de Brexit. Voorlopig is het afwachten of de Britse bedrijven effectief hun .eu-domeinen verliezen.
 
Het Europese topleveldomein .eu is voorlopig het op tien na grootste van de wereld.

Advertentie