In een interview gaf de Eurocommissaris Margrethe Vestager aan dat er gekeken moet worden naar een opsplitsing van Google. Dit omwille van de dominantie van Googles zoekmachine.

Advertentie

 
De afgelopen jaren is de Europese commissie druk bezig geweest met zogenoemde ‘antitrust’ onderzoeken naar bedrijven zoals Google. Deze onderzoeken hebben de afgelopen jaren tot vele zaken geleid. Google wordt onder andere onderzocht voor de dominantie van Android, en de verplichtingen die het bedrijven oplegt bij het uitbrengen met telefoons met het besturingssysteem.
 
De grootste zaak waarin Google volgens de Europese Commissie de fout in gaat, is met betrekking tot de Google Search-resultaten. Google toont in veel gevallen de Google Shopping-resultaten bovenaan de pagina, waardoor andere prijsvergelijkers benadeeld worden, aldus de Europese Commissie. Google heeft van de Europese Commissie een boete gekregen van 2.4 miljard euro met betrekking tot deze zaak. Google heeft zich er niet bij neergelegd en gaat ertegen in beroep, zo werd duidelijk toen Google in september een aanvraag deed bij het Europese Hof voor een beroepsprocedure.
 

Opsplitsing

 
Volgens Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor de mededinging, moet het opsplitsen van Google op het lijstje van mogelijkheden blijven staan. Margrethe geeft aan dat het belangrijk is om de economie en het bedrijfsleven te beschermen, de zoekmachine zou immers zo groot kunnen worden dat het bedrijfsleven niet zonder kan.
 
De reden waarom er verder naar opsplitsing gekeken zou moeten worden, is de conclusie die de Europese Commissie heeft getrokken na onderzoek. Margrethe geeft aan dat zoekmachines hun dominantie kunnen gebruiken om zichzelf te promoten en concurrenten te verzwakken. Deze dominantie zou in het Europese bedrijfsklimaat juist moeten zorgen voor het gevoel van verantwoordelijkheid, aldus Margrethe.
 
Hoe een opsplitsing van Google eruit zou kunnen zien is nog onbekend, daarnaast is het onzeker of het een agendapunt is wat tot uitvoering gebracht kan worden.

Advertentie