Nieuws

Telecombedrijven ontevreden met Europees 5G-akkoord

De Europese lidstaten bereiken een akkoord over de licenties voor de 5G-frequenties. Uit die nieuwe regelgeving volgt dat de frequentieblokken voor een periode van 20 jaar worden geveild, maar dat vinden de Europese telecomoperatoren te kort.

 
Door het aankopen van een licentie voor een frequentieblok, verkrijgt een telecomoperator toegang tot een deel van het 5G-spectrum om een eigen telefoonnetwerk op te zetten. Die licentie wordt toegewezen aan operatoren voor een periode van 20 jaar, een verbetering ten opzichte van de huidige spectrumlicenties die in Europa worden uitgereikt voor tijdsperioden tussen 10 tot 15 jaar.
 

Nog te kort

Voor ETNO, de lobbygroep voor de Europese telecomoperatoren, is die tijdsperiode van 20 jaar nog steeds te kort. Tegenover Reuters uitte de belangengroep dat het hoopte op een akkoord waarbij de frequentieblokken voor een periode van 25 jaar toebehoorden aan een telecomoperator zodat deze langer gebruik kan maken van het toegewezen frequentiespectrum.
 

679 miljoen euro

De kostprijs van de licenties voor de individuele frequentieblokken bepaalt hoe winstgevend de investering van de overheid in 5G zal zijn en hoeveel geld zij aan de technologische ontwikkeling verdient. In een interview met De Tijd benadrukte minister van Telecom Alexander De Croo vorig jaar alvast dat de veiling van de blokken minimaal 679 miljoen euro opbrengt. Dat is de optelsom van de minimale veilingbedragen, maar ook van de beheerskosten van 40 miljoen euro die telecomoperatoren jaarlijks moeten betalen aan de staat.
 
De licenties voor de frequentieblokken kunnen ingaan vanaf 2020.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business