In een klassiek datacenter zwaaien mechanische harde schijven de scepter. Samsung wil hier verandering in brengen met zijn PM1643, een SAS SSD met 30 TB aan V-NAND-geheugen.

 
De eerste units van de PM1643 gaan van de band, zo schrijft Samsung. Deze Serial Attached SCSI (SAS) solid state drives (SSD) hebben een capaciteit van maar liefst 30,72 terabyte en zijn zo de grootste SSD’s op de markt. Met de flashreuzen wil het Zuid-Koreaanse concern het begin van een revolutie optekenen. Het wil de mechanische schijven in datacenters vervangen door bliksemsnelle flash-alternatieven.
 

3D V-NAND

In 2016 introduceerde Samsung de familie van zakelijke SSD’s. Met de nieuwe PM1643 slaagde het erin om zijn opslagkelder twee keer groter te maken. Om dat te realiseren maakt het gebruik van 3D V-NAND-technologie. Deze geheugentechnologie is de meest geavanceerde in de sector. Met V-NAND kan enorm snel flashgeheugen gebundeld worden in een héél kleine behuizing. In de PM1643 stapelde het team van Samsung 32 aan flashpakketjes. Op elk stapeltje liggen 16 lagen aan 512 GB V-NAND-chips.
 

Snelheidsmonster

De PM1643 is niet zomaar een opslagbastion. Ook met zijn prestaties wil Samsung hoge ogen gooien. De PM1643 bereikt willekeurige lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 400.000 IOPS en 50.000 IOPS. De sequentiële schrijfsnelheden bedragen respectievelijk 2.100 MB/s en 1.700 MB/s. Dit zou, volgens Samsung, vier keer de willekeurige leessnelheid zijn van een doorsnee 2,5-inch SATA SSD en drie keer zijn sequentiële leessnelheid.
[related_article id=”171326″]
Om die snelheden te bereiken sleutelde het bedrijf ijverig onder de motorkap. Daar schuilen nu negen controllers van de vorige generatie. Verder is er ook veertig gigabyte aan DRAM-geheugen voorzien, dankzij de Through Silicon Via (TSV)-technologie. Hiermee konden verscheidene 8 GB DDR4-chips gekoppeld worden. Het is de allereerste keer dat deze technologie in een SSD gebruikt wordt.
 

Goedkopere modellen

In januari ving Samsung de massaproductie van de opslagreus aan. De fabrikant ziet natuurlijk in dat deze schijf van dertig gigabyte geen spek voor de bek van iedereen is. Daarom wil ze later dit jaar kleinere varianten uitbrengen: 15,36 TB, 7,68 TB, 3,84 TB, 1,92 TB, 960 GB en 800 GB. Wanneer deze op de markt zullen komen, is niet bekend. Ook gaf Samsung niet los hoeveel deze schijven zullen kosten, maar het prijsetiket zal zeker niet van de poes zijn. Om maar een idee te geven: de 15 TB-versie van de vorige generatie kostte meer dan 11.000 dollar.