Weg met de arcadekasten van weleer. Vanaf nu is alles 'blockchain' wat de klok slaat bij Atari.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Was je een fervent gamer in de eighties en nineties, dan zal de naam Atari je vast wel een belletje doen rinkelen. In de jaren van weleer was ze de grootste speler in de gamingindustrie. Omdat de legendarische fabrikant van arcadekasten geen potten meer breekt, richt het nu zijn pijlen op de blockchain. Dat schrijft Forbes. Een goede keuze, zo blijkt, want zijn beurskeurs vlamde meteen na de aankondiging de lucht in.
 
Het bedrijf lanceerde enkele decennia geleden een bommetje in de ontluikende gamingmarkt met iconische videospellen als Pac-Man en Pong. Nu maakt het bedrijf een bocht van 180 graden en wil het een platform op poten zetten op basis van de blockchain-technologie. Daarop gaat Atari digitale entertainment-toepassingen ontwikkelen. In een week tijd klom zijn aandeel met ruim 60 procent, een aangename verrassing na een langdurige droge periode.
 

© Belegger.nl

Atari Token

Voor zijn crypto-activiteiten ging Atari in zee met Infinity Networks, dat in ruil voor de samenwerking de merknaam Atari mag gebruiken. Het Franse gamingbedrijf krijgt daarbij een minderheidsbelang in Infinity Networks en kan verdienen aan royalty’s als het platform het goed boert.
 
In tandem met de nieuwe blockchain hoort natuurlijk een eigen cryptomunt, de Atari Token. Om de tokens een boost te geven, gaat het bedrijf Pariplay het mogelijk maken om te betalen met digitale munten voor zijn online weddenschappen. “Blockchaintechnologie gaat het ecosysteem in de gaming-sector transformeren”, aldus CEO Frederic Chesnais van Atari SA.
 

Renaissance

Atari hoopt met zijn crypto-initiatief om terug leven te blazen in zijn activiteiten. Sinds dat de arcadetak Atari Games zich in 1984 afsplitste, kwam het bedrijf meerdere keren in financiële moeilijkheden terecht. Zijn aandeel kent alvast een stevige waarde-injectie na de lancering. Sinds de bekendmaking steeg het aandeel dit weekend met 60 procent. In het afgelopen jaar is de beurswaarde zelfs bijna verviervoudigd. Ondertussen kende de waarde van het aandeel terug een klein dipje, dus waarschijnlijk zal de situatie zich in de volgende weken stabiliseren.
[related_article id=”173800″]
Atari is niet het enige bedrijf dat op zoek is naar zijn eigen identiteit. Ook het fotobedrijf Kodak lanceerde op elektronicabeurs CES 2018 zijn eigen cryptomunt, de KodakCoin. Het KodakOne-platform moet blockchain inzetten om de digitale rechten op afbeeldingen te vrijwaren, terwijl KodakCoin de aankoop van licenties op die rechten moet ondersteunen. Hier lees je er alles over.