HP rust zijn Z4-desktopworkstation voor het eerst optioneel uit met cpu’s uit Intels Core X-reeks. Het product zal bovendien VR omarmen, met de hulp van HP’s eigen bril.

Advertentie

 
HP lanceert met zijn Z4 G4 Workstation een nieuwe erg krachtige desktopcomputer voor de grafische professional. Het toestel is beschikbaar niet alleen met Intel Xeon-cpu’s, maar ook processors uit de Core X line-up. In de lichtste configuratie heeft de bak een Core i7-7800X aan boord, voorzien van zes rekenkernen en twaalf threads. De maximale kloksnelheid van het beest bedraagt 4 GHz. Het instapmodel komt voorzien van AMD FirePro W2100 graphics, of een Nvidia Quadro P400-gpu.
 
In de krachtigste configuratie vind je een 18-core Xeon-processor vergezeld van een Nvidia Quadro GP100 of equivalent. Je kan de desktop uitrusten met tot 256 GB aan DDR4-RAM voor Xeon-configuraties of 128 GB aan RAM voor Core-varianten.
 
HP richt zich met de workstation op ontwerpers van 3D-modellen, die hun pc tevens willen inzetten voor het renderen van hun creaties. Het toestel ondersteunt bovendien virtual reality-headsets. HP werkte eerder al nauw samen met HTC voor de integratie van de Vive, maar de pc-boer lanceert een professionele versie van z’n eigen headset. Die ‘HP Windows Mixed Reality Headset’ heeft veel weg van een HTC Vive of een Oculus rift, maar wordt volledig gebouwd voor professionals. HP ziet designers eerst een ontwerp bouwen met de Z4, om vervolgens de headset op hun hoofd te zetten en hun creatie in 3D te bewonderen.
 
Het is de eerste keer dat HP Core X-cpu’s in z’n workstations stopt. In heel veel scenario’s bieden de duurdere Xeon-chips geen meerwaarde, waardoor we de zet enkel kunnen toejuichen. Een variant met AMD-processors lijkt helaas niet te bestaan. Jammer, aangezien AMD Ryzen- en Epic-processors vergelijkbare paardenkracht bieden voor een nog zachter prijskaartje.
 
De Z4 G4 is beschikbaar met verschillende smaakjes van Windows 10 Pro, alsook Red Hat Enterprise Linux. Om van de VR-functionaliteit te genieten, is Windows wel aangeraden.
 

Een workstation op je rug: aan de slag met de originele VR-computer van HP

Advertentie