Britse en Amerikaanse banken verbieden de aankoop van bitcoin en andere crytptocurrencies met kredietkaarten. De reden daarvoor is de hoge volatiliteit van de digitale valuta. Belgische banken nemen voorlopig geen maatregelen tegen de cryptomunten.

Advertentie

 
De afgelopen dagen hebben zowel Britse als Amerikaanse banken de aanschaf van cryptomunten met kredietkaarten verboden. In de Verenigde Staten besloten onder meer Citigroup, Bank of Amerika en JPMorgan Chase de aankoop van cryptomunten met kredietkaart stop te zetten.
 
Ook in het Verenigd Koninkrijk beperken banken de aankoop van cryptomunten. Onder meer Bank of Scotland, Lloyds Bank, Halifax en MBNA blokkeerden de aankoop van Bitcoin, Litecoin, Ethereum en consorten.
 

Koerswijzigingen en risico op schulden

 
De beslissing van de Britse en Amerikaanse banken om de aankoop van de munten met kredietkaarten te stoppen, komt na de sterke koerswijzigingen van Bitcoin. Door de hoge volatiliteit zakte de waarde van bitcoin van meer dan 16.000 euro dollar eind december tot amper 5.000 euro nu. In de afgelopen dertig dagen verloor Bitcoin net geen 9.000 euro aan waarde. Bitcoin Cash, LiteCoin en Ethereum maken een gelijkaardig scenario mee.
 
Met de beslissing om de verkoop van cryptocurrencies te stoppen, pogen de Britse en Amerikaanse banken hun klanten te beschermen. De banken vrezen dat mensen met schulden komen te zitten door de sterke koerswijzigingen. Coinbase, één van de grootste handelbeurzen voor digitale munten, raadde gebruikers eerder al aan om een debitrekening aan hun account te koppelen, en enkel daarmee te betalen.
 

Belgische banken ondernemen geen stappen

 
De Belgische banken nemen geen vergelijkbare maatregelen om de aankoop van cryptomunten te ontmoedigen. In België is het gebruik van kredietkaarten onderworpen aan limieten. Die limieten beperken de uitgaven die in één maand kunnen plaatsvinden. De kredietlimieten bevinden zich in België doorgaans tussen 1.250 en 2.500 euro per maand.
 
Naast de beslissingen van de banken om de verkoop van cryptomunten aan banden te leggen, nemen ook steeds meer overheden maatregelen tegen deze cryptocurrencies. Financiële autoriteiten in de Verenigde Staten, Zuid-Korea, China, Rusland, India en Nederland waarschuwen voor de risico’s die gepaard gaan met de investeringen in virtuele valuta.

Advertentie