Akamai waarschuwt bedrijven voor het Internet of Things, omdat deze aan de aandacht van administrators kan ontsnappen.

Advertentie

 
Het Internet of Things brengt belangrijke risico’s met zich mee voor bedrijven, zo waarschuwt IT service provider Akamai. Het bedrijf vergelijkt IoT met Shadow IT in een bedrijf in een interview met ZDNet. Shadow IT zijn applicaties waarvan men niet weet dat ze gebruikt worden binnen bedrijfsmuren. Op dezelfde manier kunnen er IoT-toestellen actief zijn op de werkvloer die ontsnappen aan de aandacht van de administrator.
 

Technische schuld

 
“Ik denk dat dit een probleem is waar iedereen mee te maken krijgt,” stelt Patrick Sullivan, Global director van security strategy bij Akamai. Hij wijst erop dat er stilaan vanuit overheidshoek nagedacht wordt over strengere regulering van het Internet of Things. Zo wil de Europese Unie een keursysteem uitwerken om kopers te informeren op de veiligheid van een toestel. Maar op dit moment hebben fabrikanten nog altijd grotendeels vrij spel als het op de ontwikkeling van hun producten aankomt. “Vele toestellen hebben geen mechanisme om automatisch te updaten, dus bouwen ze gedurende hun levensduur een soort van technische schuld op.”
 

Gekend probleem

 
Het is die nonchalance waardoor IoT een significant risico kan zijn voor bedrijven. Bij mobiele toestellen en ook bij Shadow IT kan je er nog van uitgaan dan fabrikanten aandacht spenderen aan het beveiligen van hun producten. Bij de brede categorie van het Internet of Things schiet dat er al eens op over. Met alle gevolgen van dien.
[related_article id=”173774″]
Experts en veiligheidsbedrijven wijzen al langer op de gevaren van verbonden apparaten. De meeste fabrikanten van IoT-toestellen wijden niet zo veel aandacht aan de bescherming van hun producten. Tegelijkertijd stijgt het aantal IoT-apparaten exponentieel met de jaren.

Advertentie