De Europese Commissie sticht het 'EU Blockchain Observatory and Forum': een instelling die ontwikkelingen in blockchain moet stimuleren.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Europa wil het voortouw nemen in de ontwikkeling van blockchaintechnologie. De Europese commissie creëert daarvoor een nieuwe instelling: de EU Blockchain Observatory and Forum. De organisatie heeft als doelstelling om belangrijke ontwikkelingen in blockchain onder het licht te brengen, Europese projecten te promoten en om belangrijke spelers bij elkaar te brengen.
 

Eén markt

 
Niet alleen ontwikkeling moet door de organisatie gestimuleerd worden, Europa hoopt er ook de projecten mee te kunnen stroomlijnen. “Ik zie blockchain als een game changer en ik wil dat Europa in de voorhoede zit bij de ontwikkeling ervan,” stelt eurocommissionaris Mariya Gabriel, bevoegd voor digitale economie en maatschappij. “We moeten de juiste omgeving creëren om dat mogelijk te maken – een eengemaakte digitale markt voor blockchain zodat alle burgers er de vruchten van kunnen plukken, in plaats van een lappendeken aan initiatieven. Het EU Blockchain Observatory and Forum is een belangrijke stap in die richting.”
 
Blockchain draagt een groot potentieel in zich omdat het transacties kan authentificeren zonder dat daar een externe partij bij aan te pas moet komen. Dat voordeel kan in allerlei sectoren worden toegepast, van financiële instellingen tot de gezondheidszorg. Om dat potentieel te ontginnen heeft de EU tot 2020 al 340 miljoen euro opzij gezet om blockchain-projecten te ondersteunen.
 

ConsenSys

 
Om het EU blockchain Observatory and Forum te beheren heeft de Europese Commissie een privépartner aangetrokken. Na een offerte-ronde kwam het bedrijf ConsenSys uit de bus als de meest aangewezen partner, een organisatie die toepassingen ontwikkelt op basis van Ethereum. Opvallend genoeg is ConsenSys een internationaal bedrijf met hoofdzetel in New York.