google-datacenter

Google begint aan de bouw van een derde datacenter in ons land. Daarvoor maakt het een investering van 250 miljoen euro vrij.

Advertentie

 
Google steekt zo’n 250 miljoen euro extra in zijn Belgische activiteiten. Het geld zal aangewend worden om Googles datacenter in Saint-Ghislain uit te breiden en een derde gebouw op de site neer te poten. Het bedrijf maakte zijn intentie vandaag bekend in het bijzijn van premier Charles Michel en Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo. De ontwikkeling van een derde datacenter kan zo’n 1.200 banen creëren.
 

Zonnepark

 
Met de bouw van het derde datacenter in Saint-Ghislain is al gestart. Daarnaast onthulde Google tijdens de persconferentie ook een nieuw zonnepark op het terrein. Het veld met zonnepanelen is al in gebruik en is het op één na grootste in Wallonië.
 
Datacenters zijn traditioneel grote slokoppen als het over energie gaat. Google hecht er veel belang aan dat die energie zo efficiënt en zo groen mogelijk wordt opgewekt. Voor de koeling van de servers in het datacenter gebruikt het water van een nabijgelegen kanaal. Met de zonnepanelen erbij zal het datacenter nog groener kunnen werken.
 

Dataverkeer

 
De uitbreiding van het Belgische datacenter is nodig om het steeds groeiende dataverkeer te kunnen opvangen dat Google verwerkt: de servers in Saint-Ghislain worden gebruikt om het mail-, zoek- en videoverkeer van Europese gebruikers te verwerken. Het Belgische datacenter staat er al sinds 2007 en was de eerste locatie die Google bouwde buiten de VS. In 2013 kwam er een tweede gebouw bij dat in 2015 in gebruik werd genomen. Van de derde uitbreiding verwacht men dat die in 2019 operationeel zal zijn.

Advertentie