Iraanse hackers slaan toe

Opnieuw een miljoenenverlies voor een handelbeurs voor cryptomunten: het Japanse Coincheck ziet 500 miljoen NEM tokens in rook opgaan.

Advertentie

 
Een van Japanse populairste cryptomuntbeurzen is overvallen: Coincheck laat weten dat er voor 400 miljoen dollar aan munten gestolen is op zijn platform. De beurs sluit zich zo aan in de groeiende rij van cryptotransactie-platformen die over de jaren heen miljoenen dollars zijn kwijtgeraakt door hackers.
 

NEM

 
De hackers concentreerden zich op één specifieke munt, de NEM token. Daarvan wisten ze 520 miljoen munten te ontvreemden bij Coincheck, goed voor een waarde van 400 miljoen dollar. Het bedrijf heeft nog geen details gegeven over hoe de hackers hun diefstal hebben uitgevoerd en zegt dat het het incident nog altijd onderzoekt. In de tussentijd zijn transacties op het platform tijdelijk geblokkeerd.
 
Coincheck heeft aangekondigd dat het de getroffen gebruikers (zo’n 260.000 gebruikers) zal compenseren voor hun verlies. Het wil elke gebruiker 88.549 yen uitbetalen per gestolen token, omgerekend zo’n 0,81 dollar per munt. NEM tokens haalden vorige week op hun piek een waarde van 1,01 dollar.
 

Mt. Gox

 
De diefstal brengt een andere beruchte crypto-overval in Japan terug in herinnering: de hacking van Mt. Gox in 2014 waarbij voor ongeveer 500 miljoen dollar aan bitcoins werden gestolen. Toen betekende de overval en het daaruit vloeiende failliet van de beurs bijna het einde voor de bitcoin an sich. Experts wijzen er echter op dat de twee incidenten niet hetzelfde gewicht hebben. In 2014 representeerde de overval van Mt. Gox zowat 5 procent van de hele cryptomarkt. Die situatie is ondertussen veranderd: er zijn veel meer platformen en meer munten. De markt is ook gewoon gegroeid. Het Coincheck-incident zorgde voor een korte dip in de koers van bitcoin, maar van een instorting is geen sprake.

Advertentie