Volgens CEO Stephen Gillet zal Chronicle tot tien keer sneller te werk gaan dan andere beveiligingsbedrijven. Het wil reactief handelen in plaats van enkel achteraf de cyberschade te herstellen.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft een cybersecuritybedrijf opgericht: Chronicle. Het bedrijf vloeit voort uit een project van X, een tak van Alphabet waarin zich allerlei experimenten voltrekken. Chronicle wil cybersecuritydiensten aanbieden waarbij het andere bedrijven wapent tegen digitale aanvallen.
 
Chronicle zal bestaan uit twee afdelingen. De ene afdeling was eerst actief onder de vleugels van Alphabet: VirusTotal. Google nam deze dienst in 2012 over. VirusTotal beheert een databank van malware, die gebruikers kunnen raadplegen om te kijken of hun digitale bezittingen geïnfecteerd zijn. De andere afdeling richt zich op het detecteren en analyseren van cyberbedreigingen.
 

Reactief beveiligen

Chronicle wordt een onafhankelijk bedrijf met Stephen Gillet aan het roer. Hij is geen onbekende bij Alphabet: hij werkte al sinds 2015 bij Google Ventures. Daarvoor was hij onder meer actief bij beveiligingsbedrijf Symantec als COO.
 
Volgens Gillet zal Chronicle het verschil maken door het werk ‘sneller, gemakkelijker en meer kostenefficiënt’ te doen dan zijn concurrenten. Volgens de kersverse CEO moet Chronicle tien keer sneller werken dan andere cybersecuritybedrijven. Hiervoor wordt onder meer op machine learning ingezet. Hij zegt ook dat beveiligingsbedrijven vooral reactief reageren als het gaat om digitale aanvallen. Het doel van Chronicle is om deze aanvallen te voorspellen en af te wenden in plaats van achteraf te herstellen.
 

X-project wordt volwassen

Chronicle is afkomstig uit X, een experimentele bedrijfsafdeling die in 2010 werd opgericht door Google. Astro Teller, hoofd van X, schrijft in een blog dat ze begin 2016 heimelijk aan het project begonnen. Nu het volwassen is geworden, gaat Chronicle verder door het leven als onafhankelijk bedrijf.