Nieuws

Strenger toezicht laat cryptobubbel leeglopen

Nagenoeg de hele cryptomarkt kende de afgelopen week een gevoelige daling. De nakende komst van meer regulering en onderzoeken naar mogelijke fraude zitten daar voor een groot deel tussen.

 
Verschillende cryptomunten zagen hun waarde de afgelopen week slinken. Bitcoin is nog maar half zo veel waard als het ooit op zijn piek was en ook ander populaire alternatieven zoals Ethereum en Ripple maakten een dip door. Die algehele aandrang om te verkopen is niet alleen ingegeven door de paniekreactie die elke daling veroorzaakt. Er zit ook een meer structurele oorzaak achter schuil: autoriteiten schieten eindelijk in actie om het toezicht op de markt te verstrengen.
 

China en Zuid-Korea

 
Sommige landen hadden al wetten uitgevaardigd om de cryptomarkt aan banden te leggen. Met name de Initial Coin Offerings (ICO) werden ondere andere door China en Zuid-Korea verboden vorig jaar. De twee landen hebben de afgelopen weken aangekondigd dat ze nieuwe maatregelen nemen om bitcoin en co beter te reguleren. Beide Aziatische landen spelen een significante rol in de cryptomarkt, waardoor de gevolgen zich ongetwijfeld zullen laten voelen.
[related_article id=”172325″] In China, waar het grootste deel van de bitcoin mining gebeurd, werd de handel in cryptomunten al ontmoedigd door beperkingen op waar je mocht handelen. Het land neemt nu verdere maatregelen om de markt af te zwakken. Het zal toegang tot online handelsplatformen gaan blokkeren, en heeft ook plannen om de energietoevoer voor miners af te snijden. Zuid-Korea is van plan om de handel in cryptomunten volledig illegaal te maken.
 

Fraudebestrijding

 
Niet alleen in Azië kijkt men argwanend naar de cryptobubbel. Ook in de VS, doorgaans allergisch voor regulering, begint men zich strenger op te stellen tegenover de digitale munten. De Amerikaanse beursautoriteit Security and Exchange Commision (SEC) stuurde in december een waarschuwing uit over het risico van ICO’s en hintte er toen volgens The Verge naar dat het op termijn strenger toezicht zou houden op de markt om wetsovertredingen te voorkomen. Die houding vloeit voort uit diverse rapporten die aangeven dat sommige cryptobeurzen het niet al te nauw nemen met de regels en fraude faciliteren. Niet toevallig kondigde deze week het handelsplatform BitConnect aan dat het er de brui aangeeft. BitConnect werd er door diverse experts van beschuldigd dat het zich schuldig maakte aan Ponzifraude.
In het westerse deel van de wereld hebben ondertussen ook Frankrijk en Duitsland laten verstaan dat er wetgeving in de pijplijn zit om de cryptomarkt sterker te controleren.

Realiteitscheck

 
Omdat bitcoin en andere cryptomunten niet gebonden zijn aan een land, zullen deze maatregelen niet meteen de markt lamleggen. Het is echter duidelijk dat de wilde westen-periode van de sector definitief voorbij is. Nu de cryptomunt de obscuriteit van het internet is ontstegen, begint het zich aan te passen aan de realiteit van de globale economie – en daar horen ook regels en beperkingen bij. Ondertussen hebben enkele munten zich al wel hersteld van de daling van de afgelopen week, maar het kan wel eens zijn dat de piek van de cryptohausse voorgoed achter ons ligt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business