Beeld via Corda Campus

Op Corda Campus is Hasselt is sinds gisteren een 5G-netwerk actief. Twee organisaties zullen het netwerk meteen al benutten.

Advertentie

 
Ericsson rolt op Corda Campus in Hasselt het eerste 5G-netwerk van het land uit. Het netwerk, dat op beperkte schaal operationeel is, dient om de ontwikkeling van nieuwe technologie door bedrijven te ondersteunen. Hogeschool PXL en consultancybedrijf AE zijn de eerste partners bij het project.
 
AE zal de infrastructuur van de campus gebruiken om onderzoek te doen naar toepassingen voor het internet der dingen (IoT). Het bedrijf wil aan de hand van een programma met workshops, hackathons en opleidingen samen met andere organisaties IoT-ideeën uitwerken. De Hogeschool wil een nieuwe generatie IT’ers de kans geven om vandaag al aan de slag te gaan met de technologie van morgen. Dat gebeurt aan de hand van verschillende onderzoeksprojecten. Zo zullen studenten werken aan standalone VR-headsets waarnaar de nodige hogeresolutiebeelden via 5G gestuurd worden. Onder andere de hoge capaciteit en vooral de lage latency die 5G belooft, zijn daarbij ideaal.
 
Het doel van het 5G-netwerk op de campus is precies om Belgische bedrijven de kans te geven om een voorsprong te nemen in de ontwikkeling van zowel 5G als de technologie die er gebruik van zal maken.
 
Het lokale 5G-netwerk is eigenlijk een verzameling van 5G-technologieën. Officieel is de 5G-standaard nog niet afgewerkt, waardoor het moeilijk is om te spreken van een écht 5G-netwerk. In de praktijk liggen de technologische standaarden wel bijna vast, en zal de technologie die Ericsson op Corda Campus installeert niet wezenlijk verschillen van het gestandaardiseerde 5G-netwerk van de toekomst.
 
Het spreekt voor zich dat je niet naar Hasselt hoeft te trekken met je smartphone in de hoop een druppeltje 5G op te vangen. Je smartphone is nog niet compatibel met het nieuwe netwerk. Om verbinding te maken, heb je de juiste hardware nodig. Fabrikanten als Qualcomm zullen je smartphone pas van compatibele modems voorzien, wanneer dat ook nuttig is. Bovendien kan je er van op aan dat 5G in de eerste jaren na de initiële uitrol een premium-optie zal zijn, zoals dat met 3G en 4G ook het geval was.
 
Eer het zover is, geven projecten zoals dat op Corda Campus onze bedrijven de nodige ervaring om 5G op een goede manier te omarmen. Hoogstwaarschijnlijk staan bedrijventerreinen bovendien hoog op het prioriteitenlijstje wanneer 5G echt wordt uitgerold. Het gros van de nieuwe mogelijkheden die de technologie met zich meebrengt, is immers gericht op professionele toepassingen zoals IoT-communicatie of zelfrijdende auto’s.
 

Eerste 5G-netwerk lanceert begin 2018 in Hasselt

Advertentie