De Canadese software-ontwikkelaar stelt BlackBerry Jarvis aan de wereld voor: beveiligingssoftware die wagens scant op zwakheden.

Advertentie

 
BlackBerry lanceert een nieuwe securityservice voor connected cars: BlackBerry Jarvis. Jarvis behelst software die slimme wagens kan scannen op kwetsbaarheden in software en vervolgens aanbevelingen kan doen over de aanpak ervan aan autobouwers.
 

Jarvis

 
BlackBerry schuift Jarvis in eerste instantie naar voren als een product voor autofabrikanten. Zij kunnen van de software gebruik maken tijdens het ontwikkelingsproces. BlackBerry CEO John Chen stelde Jarvis persoonlijk voor tijdens de North American International Automative Show (NAIAS). Hij poneert dat de software nodig is omdat hedendaagse en toekomstige wagens vele software-componenten bevatten die doorgaans door verschillende bedrijven zijn geschreven. Jarvis kan dan een algemene scan uitvoeren die controleert of de software-uitrusting van een wagen voldoende beschermd is tegen aanvallen en in regel is met wettelijke voorschriften.
 
BlackBerry biedt Jarvis aan via een pay-as-you-go-model: je betaalt enkel voor de service die je verbruikt. Het bedrijf testte de software al uit in samenwerking met verschillende autobouwers, waaronder Jaguar Land Rover. De CEO van Jaguar Land Rover claimde volgens Reuters dat de software het evaluatieproces voor hun software drastisch terugbracht van 30 dagen naar 7 minuten.
 

Transitie

 
BlackBerry zit momenteel in een transitiefase. Nadat het vorig jaar zijn terminale smartphone-afdeling verkocht, heeft het bedrijf zich volledig toegelegd op het ontwikkelen van software, met een speciale focus op de opkomende industrie rond zelfrijdende wagens. Het afgelopen jaar tekende het Canadese bedrijf verschillende contracten die betrekking hadden op het ontwikkelen van auto-software met onder andere Baidu, Qualcomm en Ford.