De Wi-Fi Alliance maakt zich op om het WPA3-protocol te lanceren. De encryptiestandaard moet draadloos dataverkeer beter beschermen.

Advertentie

 
Draadloos internetten via wifi zal binnenkort veiliger kunnen verlopen. Na meer dan tien jaar krijgt encryptieprotocol WPA2 een opvolger: WPA3. Dat maakte de Wi-Fi Alliance bekend, de organisatie die de officiële wifi-standaarden opstelt.
 

WPA3

 
Vooral voor publieke netwerken zal WPA3 een welgekomen injectie van bescherming brengen. WPA3 maakt geïndividualiseerde data-encryptie mogelijk: in lekentaal betekent dit dat elke datastroom tussen een toestel en een router versleuteld zal zijn, waardoor het voor hackers veel moeilijker wordt om in te breken op je internetverkeer via een openbaar netwerk.
[related_article id=”172942″]
WPA3 zal gebruik maken van een nieuwe encryptiestandaard, die door de Wi-Fi Alliance wordt omschreven als “een 192-bit security suite, gealigneerd met de Commercial National Security Algorithm Suite (CNSA)”. Verder bevat WPA3 ook bescherming tegen brute kracht-aanvallen waarbij hackers proberen in te loggen op een wifi-netwerk door gewoon eindeloos wachtwoorden uit te proberen. Het nieuwe protocol krijgt een ingebouwde blokkering die voorkomt dat je nog kan inloggen na een paar foute inlogpogingen.
 

Krack

 
Eind 2017 werd duidelijk dat WPA2 toe was aan vervanging. Een Belgische onderzoeker maakte toen een exploit bekend die het mogelijk maakte om de encryptie te omzeilen op eender welk toestel. WPA3 ziet dus in de loop van 2018 het licht. Wanneer je ook effectief gebruik zal kunnen maken van de standaard is moeilijk in te schatten. Fabrikanten zullen ondersteuning voor het nieuwe protocol moeten inbouwen op hun toestellen.

Advertentie