Cloud computing

Wie de rekenkracht van een gpu-server in de cloud wil gebruiken kan bij Google voortaan voor de helft van de prijs terecht, zolang je het niet erg vindt dat de cloudgigant de gpu’s onmiddellijk kan wegnemen.

Advertentie

 
Google lanceert een cloudaanbod met zogenaamde ‘preemtible gpu’s’. Dat aanbod volgt in het kielzog van eerder gelanceerde preemtible VM’s. Wie de nieuwe formule gebruikt om cloudrekenkracht de huren, is 50 procent goedkoper af dan bij een investering in een klassieke cloudserver met gpu. Daar staat natuurlijk iets tegenover: de preemtible-instances zijn alleen te gebruiken zolang Google ze nergens anders nodig heeft. In essentie leen je back-up rekenkracht in Google datacenters. Als een klant die de volle pot betaalt zijn rekencapaciteit plots naar boven wil schalen, dan kan dat ten koste van jouw preemtible gpu gaan. Google geeft je in dat geval een waarschuwing van 30 seconden. Bovendien kan je een preemptible gpu maximaal 24 uur aan één stuk gebruiken.
 
Google biedt de budgetdienst aan voor zowel Nvidia K80-gpu’s als Nvidia P100 kaarten. Voor de K80 betaal je 22 dollarcent per uur per kaart, voor de P100 wordt dat 73 dollarcent. Om gebruik te maken van een cloudgpu heb je natuurlijk een virtuele machine nodig. Die krijg je eveneens aan een voordeeltarief: Google zal je evenveel aanrekenen als voor een preemtible VM. Je hoeft er echter niet voor te vrezen dat de virtuele machine van je wordt afgenomen zolang je de gpu nog wel ter beschikking hebt.
 
Het aanbod is geschikt voor wie regelmatig nood heeft aan de extra rekenkracht die de cloud te bieden heeft, zonder dat de workloads lang onafgebroken hoeven door te lopen. Denk daarbij eerder aan machine learning en gelijkaardige werklasten die in korte batches draaien, en niet aan complexe simulaties waarvoor een computer wel uren of dagen zonder onderbreking moet rekenen.
 
Googles preemtible gpu-aanbod is momenteel uniek. Voor de preemtible VM’s vind je bij AWS wel een alternatief onder de naam Spot Instances. Het aanbod is een win-win voor alle partijen. Cloudproviders hebben voldoende reservecapaciteit nodig om extra VM’s of extra rekenkracht aan klanten te bieden wanneer die er om vragen. Is de vraag tijdelijk lager, dan zit de hardware maar niets te doen. Door de capaciteit aan een prikje aan te bieden in die periodes haalt ze geld binnen voor de cloudprovider, terwijl klanten met geschikte workloads van een stevige korting kunnen genieten.

Advertentie