Amazon lanceert met Linux 2 een besturingssysteem dat bedrijven op hun eigen servers kunnen draaien. Daarmee stapt het bedrijf van de cloud naar de on premise-omgeving, en bindt het de strijd aan met Red Hat.

Advertentie

 
Amazon Web Services lanceert een eigen Linuxdistributie: Linux 2. Het Linux 2-besturingssysteem is gebouwd om op on premise-servers te draaien. Dat is opvallend, aangezien AWS als cloudpionier net een drijvende kracht is achter de migratie van in house-servers naar de publieke cloud. Het besturingssysteem ondersteunt onder andere virtualisatie door middel van Microsoft Hyper-V en Oracles VirtualBox. VMware krijgt tevens ondersteuning, net als Docker.
 
Amazon biedt vijf jaar lang ondersteuning voor Linux 2. Dat is essentieel voor een enterprise-versie van open source-software. Gedurende die vijf jaar kan je bij AWS terecht voor patches en fixes, net zoals je dat bij Microsoft kan doen voor Windows. Amazon is niet uniek in zijn aanbod van enterprise-Linux voor lokale servers. Het begeeft zich met volle overgave op het pad van Red Hat, dat zijn business rond professionele ondersteuning van opensource-software heeft opgebouwd. Dat AWS en Red Hat eigenlijk partners zijn, houdt Jeff Bezos en de zijnen klaarblijkelijk niet tegen.
 
Linux 2 is zoals de naam doet vermoeden niet de eerste versie van een Linux-OS die AWS uitrolt. Het is echter wel de eerste Linuxdistributie die het bedrijf zo volledig ter beschikking stelt aan bedrijven.
 
[related_article id=”173490″]
 
De zet van Amazon klinkt misschien vreemd wanneer je de cloudfocus van AWS in het achterhoofd hebt, maar de beschikbaarheid van het OS voor private servers kadert in een trend die al geruime tijd bezig is. De hype rond cloud is intussen gaan liggen. Waar cloud-evangelisten vroeger schreeuwden dat alles altijd beter is op een publieke server, krijgt vandaag de stel van de nuance de bovenhand.
 
Concreet is de hybride cloud hip. Met die aanpak behouden bedrijven on premise-infrastructuur om bijvoorbeeld legacysoftware te draaien, of gevoelige datasets te beheren, terwijl toepassingen die effectief kunnen profiteren van de schaalbaarheid van de publieke cloud wel migreren. Door te blind op enkel cloud te focussen, riskeerde Amazon om een belangrijke pijler van de IT-infrastructuur van vandaag en morgen te negeren. Linux 2 is een oplossing voor dat probleem.
 
Red Hat investeerders panikeerden aanvankelijk na het horen van het Amazon-nieuws, al werd snel duidelijk dat die paniekreactie onterecht was. Het bedrijf krijgt er welliswaar een te duchten concurrent bij, maar het enterprise-aanbod van Red Hat is sterk en wordt gewaardeerd. Het ziet er niet naar uit dat klanten hun partner plots zullen buitenwerken om naar Linux 2 over te stappen.
 

Red Hat brengt afgewerkte Linuxdistributie naar ARM

Advertentie