De Europese Commissie gaat strenger toekijken op hoe bedrijven data verzamelen en gebruiken, om te voorkomen dat men er een oneerlijk concurrentievoordeel uithaalt.

Advertentie

 
Europa wil het gebruik van big data binnen bedrijven onder de loep nemen. In een interview met de Wall Street Journal zegt Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager dat ze met de sterkere focus willen nagaan of grote bedrijven geen oneerlijk voordeel halen uit de hoeveelheid aan data die ze tot hun beschikking hebben.
 
Vestager betoogt dat de toegang tot data een steeds grotere invloed heeft op het succes van een bedrijf. Volgens haar is big data niet slecht, maar is het wel waardevol om te peilen in hoeverre de beschikking over data een invloed heeft op de markt. Vestager denkt dan vooral in het kader van de beoordeling van fusies of overnames. Wanneer twee bedrijven samengaan, brengen ze ook een boel data bij elkaar. Dit aspect speelt momenteel niet zo’n grote rol bij de beoordeling of een fusie wel of niet marktverstorend is, maar Vestager wil daar dus verandering in brengen.
 
“In sommige domeinen zijn deze data extreem waardevol”, aldus Vestager. “Ze kunnen de markt afschermen – ze kunnen partijen die hierover beschikken enorme zakelijke kansen geven die niet beschikbaar zijn voor anderen.” De eurocommissaris vermeldt geen specifieke maatregelen die gepland staan om big data meer te controleren.

Advertentie