Werknemers met ervaring in machine learning en big data zijn gegeerd. Verder wint mobiliteit in de job aan belang. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van LinkedIn.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Waar technologie langs één kant werknemers vervangt, zorgt het langs de andere kant voor het ontstaan van nieuwe jobs. Machine learning-experten, datawetenschappers en big data-engineers zijn gegeerder dan ooit. Dat blijkt uit onderzoek van LinkedIn, weliswaar uitgevoerd op de Amerikaanse markt.
 
Het valt op dat bovenstaande technische profielen lang niet alleen gezocht worden door technologiebedrijven. Digitale transformatie heeft er voor gezorgd dat organisaties in alle sectoren nood hebben aan geschoold en gespecialiseerd IT-personeel. De stijgende populariteit van de relatief nieuwe jobs ligt in lijn met recente voorspellingen van het World Economic Forum. Onderzoek uit die denktank suggereert dat 65 procent van de kinderen die vandaag aan hun schoolcarrière beginnen jobs zullen uitoefenen die vandaag nog niet bestaan.
 
In de VS overstijgt de vraag naar bepaalde profielen het aanbod nu al. Sinds 2012 is het aantal vacatures voor datawetenschappers met 650 procent gestegen. Het aantal werknemers met de gevraagde competenties blijft achter. Wie wel goed in de markt ligt met relevante skills, ziet bovendien in dat de jobmarkt razendsnel evolueert. Het is dan ook belangrijk voor werknemers om hun kennis te blijven bijschaven zodat hun kunnen ook binnen enkele jaren nog relevant is.
 
LinkedIn merkt verder dat mobiliteit tijdens het werk richting de norm evolueert. Flexibiliteit, gezondheid en duurzaamheid worden steeds belangrijkere criteria voor werknemers. Zeker wanneer zij competenties bezitten die schaars zijn, zullen ze voor jobs in moderne werkomgevingen, waar flexibele uren en thuiswerk tot de mogelijkheden behoren.
 

Bron: LinkedIn