bitcoin

Wie in België als particulier winst maakt op bitcoin, moet daarvan 33 procent afstaan aan de staat. Dat heeft de Belgische fiscus beslist.

Advertentie

 
Lange tijd was niet duidelijk hoe de Belgische fiscus de inkomsten uit de handel van bitcoin zou behandelen, maar daar is gisteren een einde aan gekomen: de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën heeft in een ruling aangegeven dat particulieren 33 procent van hun winst moeten afstaan.
 

Aangifte

 
Wie niet kan aantonen dat het verhandelen van bitcoins onder zijn beroep valt en speculeert op de digitale munt, moet zijn inkomsten aangeven als ‘diverse inkomsten’. Daarop staat een tarief van 33 procent. In de ruling die de ficus uitsprak ging het over een student die in het kader van zijn studie een app voor het verhandelen van bitcoins had ontwikkeld en daaruit winst op de bitcoinhandel had gehaald. De federale belastingsdienst was van oordeel dat dat geen beroepswerkzaamheid was. Verder voert de organisatie aan dat de winsten een speculatief karakter hebben, waardoor ze onder divers inkomen vallen.
 
Zoals De Tijd al aanhaalt, heeft de student waarschijnlijk geluk gehad met het feit dat de fiscus zijn app niet als een beroepactiviteit ziet. Op beroepsarbeid moeten immers sociale bijdragen en persoonsbelasting betaald worden, waarvoor de betaalschijf tot 50 procent kan oplopen.
 
Er zijn drie belastingscategorieën waarin bitcoinwinsten kunnen vallen:
 

  1. Persoonlijk speculeren: wie als particulier in de munt investeert om te speculeren, moet zijn winsten onder ‘diverse inkomsten’ aangeven en dus 33 procent afstaan.
  2. Investering: wie in bitcoin investeert in de context van een aandelenportefeuille, waarbij de fiscus ervan uitgaat dat je op de lange termijn kijkt, hoeft geen belastingen te betalen. De gehaalde meerwaarde is net zoals bij aandelen belastingsvrij.
  3. Beroepsactiviteit: wie in het kader van zijn beroep bitcoin verhandelt, moet persoonsbelasting betalen op de gehaalde winsten. Zelfs als de bitcoins voor eigen gebruik worden gekocht.

 
De ruling van de FOD Financiën gaat specifiek over bitcoins. Wat de fiscus oplegt voor andere cryptomunten is onduidelijk, maar zal waarschijnlijk op hetzelfde neerkomen. Wat je niet moet betalen wanneer je bitcoins verhandelt is btw, aangezien het Europese Hof van Justitie in 2015 heeft beslist dat het een wettig betaalmiddel is.

Advertentie