Nieuws

De Croo wil nieuwe regels voor Uber

In de nasleep van de Europese beslissing om Uber als een transportbedrijf te beschouwen, stelt federaal minister Alexander De Croo dat er naar een nieuw wettelijk kader moet worden gezocht.

 
Er moet een nieuwe wetgeving komen om bedrijven als Uber te laten opereren in onze democratie, dat stelt federaal Minister van Telecom en Digitale Agenda Alexander De Croo. Hij reageert daarmee op de beslissing van de Europese Unie om Uber niet als digitaal platform maar als transportbedrijf te beschouwen.
 
Als gevolg van de Europese beslissing moet Uber in alle lidstaten zich confirmeren aan de wetgeving voor transportbedrijven, wat betekent dat het onder andere de noodzakelijke vergunningen moet aanvragen. Minister De Croo wil echter kijken of er geen nieuwe regels opgesteld kunnen worden die ruimte voorzien voor de innovatieve mogelijkheden van de disruptieve taxi-service en consorten. Hij stelt dat we daar toch sowieso naar evolueren. “Technologie en transport zullen in de toekomst meer en meer moeten aanpassen. De technologische revolutie laat zich niet langer afremmen door wettelijke kaders uit het verleden,” aldus De Croo.
 
Woensdag velde het Europese hof van justitie het verdict dat Uber een transportbedrijf is. Het is de uitkomst van een zaak die werd aangespannen door een Spaanse taxi-organisatie tegen UberPOP.  Uber heeft de afgelopen zes jaar verschillende juridische veldslagen moeten uitvechten met lokale en nationale regulators, maar tot nu toe bleef de impact daarvan beperkt tot lokale sancties. Deze beslissing op Europees niveau heeft verstrekkende gevolgen voor de taxi-app.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business