Coinbase, de populairste Bitcoinbeurs van het internet, laat voortaan de handel in Bitcoin Cash toe. De gevolgen voor de digitale munt, die afsplitste van het gewone Bitcoin, blijven niet uit.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Coinbase laat zijn leden voortaan toe om Bitcoin Cash te kopen en te verkopen. Dat lijkt goed nieuws voor de digitale munt, al kan het ook nefaste gevolgen hebben. Bitcoin Cash is een alternatief voor Bitcoin dat op 1 augustus 2017 het levenslicht zag. De nieuwe munt splitste af van Bitcoin, wat wil zeggen dat beide cryptocurrencies een identieke blockchain hebben van het ontstaan van Bitcoin tot die datum. Wie voor 1 augustus eigenaar was van Bitcoin, is zo automatisch eigenaar van een overeenkomstige hoeveelheid Bitcoin Cash.
 
[related_article id=”171814″]
 
Vlak na de splitsing leek Bitcoin Cash geen lange toekomst beschoren. Dat de munt door het overnemen van de Bitcoin-blockchain in essentie waarde uit lucht creëerde, heeft uiteindelijk geen impact gehad op de koers van de munt. Sinds de splitsing is die gestaag de hoogte ingegaan. Coinbase, dat enkel handel in de grootste cryptomunten faciliteert, wilde Bitcoin Cash in eerste instantie negeren. De munt is echter incontournable geworden in cryptoland, waardoor de beurs zich genoodzaakt zag die strategie te herzien.
 

 
De zet van Coinbase heeft de koers meteen de hoogte ingejaagd. Dat de stijging begon voor de officiële aankondiging, doet vragen over insider trading rijzen. Coinbase onderzoekt de zaak. Niet lang na de implementatie van de digitale munt moest de beurs de handel bovendien opschorten. De koers was in geen tijd naar meer dan 7.000 euro per munt gestegen, wat bijna 4.000 euro hoger was dan de marktprijs die andere beurzen rapporteerden. Op het moment van dit schrijven zitten er nog steeds fouten in het systeem, al lijkt de globale waarde wel accuraat te worden weergegeven.
 
Je zal er niet van schrikken dat het nieuws van Coinbase een grote impact heeft op de koers van Bitcoin Cash. Veel investeerders gebruiken de beurs om te spelen op de cryptocurrencymarkt. Dat Coinbase de munt naast zich neerlegde maakte het enerzijds moeilijker voor aspirant kopers om er aan te geraken, maar diende anderzijds als een beperkte buffer tegen de hype. Bitcoin Cash is immers niet gediend met een hoge fluctuerende koers. Het splitste zich af van Bitcoin net omdat een heleboel miners vonden dat Bitcoin zijn doel was voorbij geschoten.
 
Bitcoin evolueerde immers tot investeringsgoed. Niemand gebruikt de digitale munt nog waarvoor ze bedoeld is: betalen. Bitcoin Cash wilde opnieuw focussen op het betaal-aspect, maar die ambitie kan wel eens bedolven raken onder de investeringshype.
 

Bitcoin is geen digitale munt meer: wat dan wel?