Microsoft keldert de vraagprijs voor Azure HDInsight. Dat cloudproduct voor big data analytics wordt zo plots een stuk interessanter vergeleken met het aanbod van onder andere Amazon Web Services.

Advertentie

 
Microsoft haalt de prijs voor Azure HDInsight met tot 52 procent naar omlaag. Het cloudproduct biedt sinds 2013 open source-analyticstools voor big data. Aanvankelijk positioneerde Microsoft HDInsight als alternatief voor een on premise-oplossing maar die strategie is niet langer houdbaar. Amazon Web Services biedt met EMR immers een raamwerk waarop klanten gelijkaardige workloads kunnen draaien, en dat aan minder geld. De prijsdaling is niet uniform: al naargelang het type virtuele machine dat je nodig hebt, past Microsoft zijn prijs aan.
 
Wie graag aan datascience doet in R ziet de meerprijs voor een R Server op Azure met 80 procent naar omlaag gaan. Voortaan betaal je 1,6 dollarcent per rekenkern per uur. Naast de prijsdaling kondigt Microsoft nog enkele nieuwe functies aan, waaronder een Enterprise Security Pakket en Azure Log Analytics voor HDInsight. Verder wordt Apacha Kafka beschikbaar voor het grote publiek.
 
Tot slot licht Microsoft een tipje van de sluier op wat betreft de toekomst. Een publieke preview voor integratie van HDInsight in Power BI direct query is voortaan beschikbaar, zodat je snel raporten kan genereren op basis van data die al in de Azure Data Lake Store zitten. Ook het visualiseren van de data moet voortaan sneller gaan. Microsoft doet alle vernieuwingen uitgebreid uit de doeken in een blogpost.