In een poging om concurrenten voor te blijven, hackte Uber andere bedrijven en stal het gevoelige informatie.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Waymo – de Google-afdeling voor zelfrijdende auto’s – heeft Uber aangeklaagd voor het stelen van informatie over autonome wagens. Het proces is al enige tijd aan de gang, maar haalt meer illegale handelingen van Uber naar boven. Uit een brief van een ex-medewerker blijkt dat de taxidienst concurrenten hackte, demonstranten nabootste en gegevens verzamelde over politici.
 

Brief

Ric Jacobs werkte voor het securityteam van Uber en verstuurde eerder dit jaar een brief naar het management van de taxidienst. In deze brief wordt in detail beschreven hoe ver Uber gaat om zijn concurrenten voor te blijven. Het document werd tijdens het proces tussen Uber en Waymo naar boven gehaald, waarna de rechtszaak werd uitgesteld tot februari. Hierdoor krijgt Waymo de kans om de brief eveneens uit te spitten en hier correct op te reageren.
 
De rechtszaak tussen Uber en Waymo had initieel niets te maken met de illegale praktijken die Jacobs in zijn brief beschreef. Anthony Levandowski – een voormalige medewerker van Google – zou duizenden documenten met technologische geheimen van Alphabet hebben gestolen. De ex-medewerker van Google begon een startup voor zelfrijdende trucks, die vervolgens door Uber werd overgenomen. De gestolen documenten zouden volgens Waymo nu in handen van de taxidienst zijn. De brief van Jacobs bewijst dat Uber geen graten ziet in het illegaal verkrijgen van informatie over zijn concurrenten.
 
[related_article id=”173380″]
 

Surveillance

Jacobs schrijft in zijn brief over twee Uber-teams. De Strategic Services Group verzamelde informatie voor securitydoeleinden. Het team gebruikte onder andere fraude en diefstal om ongeautoriseerde data te bekomen. Bovendien deden leden van de groep zich voor als demonstranten en taxi-operatoren.
 
Een tweede afdeling die in het document van Jacobs aan bod komt, is Marketplace Analytics. Leden van deze afdeling verzamelden informatie over Uber-concurrenten van over heel de wereld. De teamleden zouden er alles aan hebben gedaan om geen aandacht te trekken. Zo gebruikte de Uber-medewerkers laptops die niet door Uber werden gekocht en deden ze hun surveillance via alternatieve netwerken. Bovendien beperkten ze taxi-aanvragen bij concurrenten en deden ze dit vanaf verschillende toestellen, zodat bepaalde limieten niet werden overschreden.
 

Nieuwe wind

Uit de documenten blijkt hoe ver Uber ging om zijn concurrenten voor te blijven. Dara Khosrowhahi – de huidige CEO van Uber – neemt afstand van de praktijken die worden beschreven in de rechtbank. Hij geeft toe dat veel van de beschreven acties daadwerkelijk plaatsvonden, maar dat deze niet langer worden getolereerd. De praktijken die Jacobs beschrijft in zijn brief gebeurden voordat Khosrowhahi de fakkel overnam van Travis Kalanick. Uber zou zich vanaf nu focussen op de unieke ideeën en technologie die de taxidienst populair maakten.