Nieuws

Microsoft lanceert kwantum-programmeertaal met simulator 

Hangt het van Microsoft af, dan worden de algoritmes voor de kwantumcomputers van morgen geschreven in Q#: een splinternieuwe programeertaal op maat van de nieuwe technologie. 

Q# (Q Sharp, niet Q hashtag voor de milennial-lezers) is Microsofts programmeertaal voor de kwantumtoekomst. Q# moet voor kwantumcomputers worden wat C# voor gewone pc’s is: een algemene programmeertaal waar computerwetenschappers uit diverse domeinen mee aan de slag kunnen. Microsoft lanceert de eerste previewversie van de taal laast een kwantum-simulator, die bij gebrek aan beter dienst doet als testbed voor Q#. 
 
Kwantumcomputers worden momenteel volop ontwikkeld. Ze maken gebruik van qubits als alternatief voor gewone bits, en kunnen daardoor complexe problemen veel sneller oplossen dan traditionele computers. Vraagstukken waar ‘s werelds krachtigste traditionele supercomputer langer over zou doen dan het universum nog zal bestaan, kunnen door een voldoende geavanceerde kwantumcomputer in uren of dagen opgelost worden. 
 

Schrödingers kat 

Omdat een qubit niet beperkt is tot 0 of 1 zoals een gewone bit, maar kort door de bocht ook een superpositie van beide kan zijn, brengen kwantumsystemen een compleet andere logica met zich mee. Dat betekent dat bestaande programmeertalen waardeloos zijn om op een optimale manier van de systemen gebruik te maken. 
 
Kwantumcomputers zijn momenteel erg onstabiel en maken gebruik van slechts een handvol qubits. Storingen op het kwantumniveau zorgen er voor dat je niet zomaar meer qubits in een systeem kan proppen om je computer geavanceerder te maken. Totdat die problemen opgelost zijn, moeten aspirant-kwantumprogrameurs dus aan de slag met een simulator. Eenvoudige kwantumcomputers kan je immers virtueel nabouwen op traditionele systemen met voldoende rekenkracht.  
 
De simulator die in tandem met Q# werkt heeft nog geen naam, maar de capaciteiten zijn al wel bekend. Op je workstation kan je een standalone-versie downloaden die een kwantumcomputer met 32 qubits simuleert. Via Azure stelt Microsoft een krachtigere versie ter beschikking die 40 qubits simuleert. 
 
Kwantumcomputers zullen in eerste instantie toepassingen vinden in de onderzoekswereld, waar zelfs exemplaren met een relatief kleine hoeveelheid qubits een flinke meerwaarde bieden op het vlak van simulaties. Evolueert de kwantumcomputer verder, dan wordt hij onvermijdelijk een hoeksteen in de domeinen van security en cryptografie. Een heleboel beveiligingsalgoritmes die vandaag waterdicht zijn, kunnen immers relatief snel gekraakt worden door kwantumsystemen. Eer het zover is, hebben programmeurs natuurlijk de nodige ervaring nodig, en daar komt Q# op het toneel. 
 
https://www.smartbiz.be/nieuws/173265/ibm-stelt-s-werelds-krachtigste-kwantumcomputer-voor/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business