Duitsland stelt dat China informatie probeert te vergaren door misbruik van LinkedIn en andere sociale media. Het Aziatische land wijst de beschuldigingen af.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
De Duitste veiligheidsdienst Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) beschuldigt China ervan dat het staats- en bedrijfsgeheimen probeert te ontfutselen aan Duitse burgers via LinkedIn. De organisatie stelt dat China meer dan 10.000 burgers benaderde via valse profielen op het sociaal platform.
 

Infiltratie

 
De valse Chinese profielen deden zich voor als medewerkers van denktanken, consultants, professoren of headhunters. Onder die vermomming zochten ze toenadering tot Duitse burgers en beloofden onder andere om hen met Chinese experts of belangrijke cliënten in contact te brengen. Eens het contact gelegd werden de Duitse bugers onder druk gezet om informatie vrij te geven, soms in ruil voor geld, zo stelt de BfV. Hans-Georg Maassen, die de veiligheidsdienst leidt, karakteriseert de spionage als “een wijdvertakte poging om parlementen, ministeries en administraties te infiltreren.”
[related_article id=”173072″]
Het BfV publiceerde ook details van enkele van de valse profielen. Zo wees het op het profiel van Laeticia Chen, die zich voorstelt als manager van het ‘China Center of International Politics and Economy’, maar wiens profielfoto uit een modemagazine blijkt te zijn gestolen.
 

Geruchten

 
China ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden. Lu Kang, een woordvoerder van het Chinese ministerie voor Buitelandse zaken, noemde het onderzoek “compleet gebaseerd op geruchten zonder enige vorm van bewijs”. Kang stelde verder dat Duitse overheidsorganisaties “met meer verantwoordelijkheid zouden moeten spreken en reageren, en geen dingen doen die niet gunstig zijn voor de ontwikkeling van bilaterale relaties”.
 
LinkedIn liet weten dat het de accounts zou verwijderen die door het BfV werden geïdentificeerd als spionnen. Het bedrijf stelt ook een eigen onderzoek in naar de spionage. LinkedIn is een van de weinige buitenlandse sociale netwerken die ook actief zijn in China.