Google voegt website-isolatie toe aan zijn browser. Iedere webpagina in Chrome gebruikt een eigen proces, waardoor malware geïsoleerd blijft.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Google rolt nu versie 63 van Chrome uit. Eén van de nieuwe functies in Chrome is website-isolatie. Administrators kunnen deze functie inschakelen op clients binnen hun bedrijf, waarna ieder tabblad een eigen proces gebruikt. Bevat een website malware, dan kan deze niet je hele browser besmetten. De malware blijft geïsoleerd van de andere processen van Chrome.
 

Isolatie

De nieuwe securityfunctie komt jammer genoeg met een groot nadeel. Chrome staat er sowieso om bekend veel geheugen van je computer op te slorpen. Wanneer iedere tabblad een eigen proces gebruikt, zal dat nog een stuk erger worden. Google verwacht dat het geheugengebruik met tien tot twintig procent zal stijgen. Bedrijven moeten afwegen of de extra veiligheid opwegen tegen de slechtere prestaties van de browser.
 

Symantec

Website-isolatie is niet de enige manier waarop Google Chrome-gebruikers wil beschermen. Het bedrijf wil in de toekomst eveneens certificaten van Symantec niet langer als veilig beschouwen. Volgens Google is het bedrijf immers te laks bij het geven van certificaten en kan je een website die van Symantec een certificaat heeft gekregen niet zomaar vertrouwen.
 
Google kwam tot deze constatatie nadat ontwikkelaars van Mozilla slechte praktijken bij Symantec aan het licht bracht. Google onderzocht op het eerste zicht honderd certificaten die verkeerdelijk door het bedrijf werden gegeven. Tijdens dat onderzoek bleek dat het ging om maar liefst 30.000 certificaten die werden gegeven aan websites zonder de juiste accreditatie. Websites die veilig ogen, kunnen in werkelijkheid de persoonlijke gegevens van bezoekers stelen.
 
Vanaf versie 66 van Chrome vertrouwt de browser oude certificaten van Symantec niet langer. Alle Symantec-certificaten worden vanaf eind 2018 als onveilig beschouwd.